Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: ИТН дестабилизира конституционния ред в страната

"Има такъв народ" дестабилизира конституционния ред в страната и от това се възползват именно ГЕРБ. Това заяви пред репортери в парламента председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов по повод гласуваното решение на парламента, с което приема волеизявлението на Пламен Николов за отказа му да бъде номиниран за министър-председател с мандат от "Има такъв народ".

Иванов посочи, че това, което се е видяло в залата е, че ИТН създава хаос, а от ГЕРБ се опитват да го играят "реда в хаоса", възползвайки се от тяхното отсъствие. Депутатът от ДБ каза, че целта на това решение е била постигането на яснота, че процедурата по първия проучвателен мандат е приключила с акт на парламента, така че да няма никакво съмнение, че могат да започнат следващите процедури и те да бъдат проведени стабилно. Иванов си е задал въпроса дали е имало синхрон между действията на ГЕРБ и ИТН, защото по думите му от ИТН са напуснали заседанието, в което парламентът е трябвало да бърше кашата, която самите те са били забъркали. "Задайте си въпроса, кой всъщност връща ГЕРБ на власт, при положение че ИТН отказват разговори на партиите извън ГЕРБ и ДПС за третия мандат", попита той.

Председателят на ПГ на ДБ отбеляза, че какво ще стане с третия мандат зависи изцяло от ИТН. "Ако ИТН са готови да разговаряме във формулата за шест или осем месеца да излъчим правителство, което да преведе страната през зимата, през ковид кризата и нарастващия натиск на бежанците и необходимостта да осигурим бюджет на страната, тогава с третия мандат ние можем, със споразумение, с ясно поемане на отговорности да осигурим управление", добави той.

По повод подкрепата, изразена от ИТН за втори мандат на президента Румен Радев, Иванов каза, че не би коментирал действията на друга политическа сила. "Ние сме в процедура на нашите организации за излъчване на наша кандидатура", добави той.

Ако партиите извън ГЕРБ и ДПС имат готовност да разговарят и да търсят споразумение, което да реши всички въпроси, свързани с това какво би правило това правителство, кой ще е мандатоносител, какъв ще е личният състав, тогава би могло да се стигне до реализиране на управление с третия мандат. "Ако говорим за парламентаризъм - това означава ние да разговаряме за програма, парламентарна конфигурация и състав. Идеята, че ние сме длъжни на някого, да инвестираме най-скъпото нещо, което са ни давали на нас хората - доверието си, в хора, които нямат биография, които изглеждат идеалните поставени лица, без да зададем нито един въпрос - това е абсурд", подчерта Христо Иванов.

По думите му този път, с третия мандат, политиците са длъжни да седнат и да преговарят и да намерят чрез отстъпки и разум решение на всички въпроси. "Ако някой иска да заложи на хаоса и си мисли, че хаосът ще му помогне на него - прав му път. Избирателите ще го видят това нещо", смята председателят на ПГ на "Демократична България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във