Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов иска уволняването на Гешев заради тежки и системни нарушения на служебните му задължения

Иван Гешев да бъде преждевременно отстранен от длъжността главен прокурор заради тежки и системни нарушения на служебните си задължения - това поиска днес лидерът на “Да, България!” и съпредседател на „Демократична България” Христо Иванов в сигнал, подаден до Висшия съдебен съвет, както и - чрез министър-председателя - до министъра на правосъдието. 

Иванов поясни, че Иван Гешев може да бъде отстранен от поста си по три начина: като лично подаде оставка, по инициатива на членове на ВСС или на министъра на правосъдието и чрез промяна в конституцията. „Демократична България” ще работи и за трите начина.

“Обявили сме ясна платформа за конституционни промени, която да доведе не просто до неговото отстраняване, но до дълбока реформа на прокуратурата, така че да стане невъзможно назначаването на ивангешевци, сарафовци и други подобни на тях функционери на поста главен прокурор на републиката”, заяви Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България” поясни и причината да обърне един от сигналите си до министър-председателя. “Ангажираме отговорността на Бойко Борисов пред цялата нация да разпореди на своя министър на правосъдието, който да е той, да внесе този сигнал във ВСС и да стартира производството за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България. Без това действие не можем да възстановим правовия ред в България. Без това действие не можем да завършим това, което хората започнаха на „Росенец”, а именно - осветяването на империята от корупция, лъжи и престъпления на Сарая и Пеевски, в която империя Иван Гешев и Бойко Борисов са просто слуги”, изтъкна Христо Иванов.

По думите му затова хората искат техните оставки, но тези оставки са просто началото на един дълъг процес, който минава през избори и нов парламент, който „да направи конституционни промени, да реформира прокуратурата, да изчисти регулаторите, държавната администрация, службите, публичните медии, от назначенците на Пеевски и на Сарая и така да рестартираме българската държавност.”

Нарушенията, които Иванов посочва в сигнала си, са в три основни направления:

 Политически изказвания на главния прокурор, които противоречат на принципа за безпристрастност и политическа неутралност, както и засягат правото на защита на гражданите;

Системно нарушаване на презумпцията за невиновност - с публични изявления или с оповестяване на материали по неприключили проверки и досъдебни производства срещу представители на институции, граждански и политически лидери, или срещу представители на адвокатурата, целящи да внушат тяхната съпричастност към извършени закононарушения.

Системно нарушаване на законови разпоредби и професионални стандарти за разкриване на обективната истина и защита на жертвите от престъпления.

Сигналът съдържа конкретни примери за нарушенията, допуснати от Иван Гешев по всяко от направленията. В него се уточнява, че нито една от изброените публични прояви не може да бъде оправдана с принципа за прозрачност, дефиниран в Кодекса за етично поведение на българските магистрати. 

“Всяко от тези основания е достатъчно той да бъде освободен. С всяко свое публично появяване, той дава основания за своето освобождаване”, заяви Иванов по време на днешното си изявление. 

В излъчването пред Министерския съвет се включи и Ивайло Мирчев, член на НС и ИС на “Да, България!”, който коментира развитието по отношение на засегната вчера от Иванов тема за студения резерв.

“Във Варна Христо Иванов разказа как г-н Доган, чрез ТЕЦ “Варна” краде от българските граждани, чрез сметките ни за ток, пари, над 50 млн. лв., за по-малко от три години. Пари, които г-н Ахмед Доган е отраднал чрез т. нар. Студен резерв. Днес, пожарникарски, г-н Бойко Борисов е реагирали изключително бързо и е разпоредил на енергийния министър на Теменужка Петкова да намали размера на студения резерв и да го прехвърли от централата на г-н Доган в държавния ТЕЦ “Марица Изток” - 2”, обясни той.

Ивайло Мирчев припомни ключовите въпроси, по които Теменужка Петкова дължи отговори: Защо ТЕЦ “Марица Изток” - 2, държавната, най-голямата топлоелектрическа централа в България, се отказва от държавния студен резерв, който е спечелила на търг? Защо този студен резерв рязко е увеличен на 650 мегавата? Защо тази възможност е дадена на ТЕЦ-а на г-н Ахмед Доган, без в него да има работещи котли на газ, които да обслужват и при ниски температури и нужда да се използва студеният резерв, той да влезе в употреба.

“Тъй като знаем отговора - и г-жа Петкова, и г-н Бойко Борисов са зависими от интересите на Шиши и на г-н Ахмед Доган и е абсолютно невъзможно да вземат независимо решение, то и най-добрият избор е да подадат оставка днес, заедно с цялото правителство, дори само заради отговора на един от тези въпроси”, коментира Мирчев. 

Като друг пресен пример за зависимостите в управлението той цитира изслушването в КЕВР на новите членове, където има двама души - бивши служители на Христо Ковачки.

“Интересното е, че никой не им е задал никакви въпроси. Освен бивши служители на Ковачки, че са част от фалиралата „Топлофикация”. Те стават членове, за да могат да продължат да крадат чрез студен резерв или чрез нещо друго”, заяви Ивайло Мирчев в коментара си за зависимостта на “независимите” регулатори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във