Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов иска да се оповестят материалите по казуса със снимките на премиера Борисов

Лидерът на "Да България" Христо Иванов внесе в Софийската градска прокуратура искане държавното обвинение да оповести материалите, въз основа, на които е било взето решението да бъде спряно досъдебното производство за публикуваните през юли снимки и записи от жилището на министър-председателя Бойко Борисов в правителствената резиденция "Бояна":

"По стандарта Гешев, т.е. когато става дума за политически важни обществено-значими производства обществото да може само да се увери в това колко сериозно е разследвано, пълно ли е, всестранно ли е, обективно ли е разследването или става дума за едно поредно замитане, както аз всъщност много сериозно подозирам", обясни съпредседателят на "Демократична България" мотивите за искането си.

“Искаме да видим равно прилагане на стандарта “Гешев”, заяви пред журналисти Христо Иванов. В други случаи държавното обвинение е публикувало материали, а самият главен прокурор е заявявал, че това се прави при силен обществен интерес. Днес Иванов посочи и че ще сезира Европейския парламент, където в началото на 2021 г. предстои още едно изслушване в комисията LIBE на министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Десислава Ахладова.

“Нека нашите партньори в Европа да знаят по какъв начин българската прокуратура замита под килима тези скандални случаи”, каза Христо Иванов. По думите му има индикации, че става дума не за всестранно, пълно и обективно разследване, а за “абсолютно нагло замитане под килима”.

“Свидетели сме на мила предколедна сцена, аз съм трогнат - г-н Гешев прави няколко подаръка на г-н Борисов, приключвайки темата със записите и снимките, а г-н Борисов се опитва да приключи темата с безконтролността на главния прокурор, прокарвайки през своите депутати един абсолютно негоден механизъм за разследване на главния прокурор, чийто единствен ефект ще бъде, че ще се появи поредният търтей на висока държавна длъжност, който ще взима много пари”, заяви Иванов. “Неприятното чувство, че тези тържества стават за наша сметка остава и затова ще продължим да питаме”, добави той.

Според него с последното съобщение на прокуратурата се повдигат няколко важни въпроса, след като не е установена т.нар. Мата Хари. Единият е дали Борисов знае коя е тя, но не е казал - обстоятелство, което би могло да ангажира неговата отговорност по текстове за лъжесвидетелстване. Другият е дали изобщо прокуратурата се е интересувала коя е Мата Хари - ако това не е сторено, може ли да се говори за умишлено прикриване.

Вчера Софийската градска прокуратура обяви, че не е открила данни за престъпление при проверката на снимките и видеоклипа, които показват шкафчето, отрупано с пачки евро и златни кюлчета, за които се твърди, че са направени в жилището, ползвано от премиера Бойко Борисов.

Проверката не е установила коя е жената, направила записа и снимките. Пред медиите самият Борисов я нарече "Мата Хари" и я свърза с "приближени на президента Румен Радев". Преди седмица държавното обвинение обяви, че не е открило данни за престъпление и при делото за записите, за които се предполага, че са с гласа на премиера Борисов.

"... Наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК. Това е така, защото независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е - отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка, след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването, категорични доказателства в тази насока не са събрани", се казва в позиция на Софийската градска прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във