Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Главният прокурор се занимава с избирателни медийни линчове

Писмо – призив депутатите да си подадат оставки, тъй като не знаят как да си вършат работата, внесе в парламента „Демократична България“ преди няколко дни. От обединението са възмутени, че не се е намерил нито един народен представител от 240 да зададе въпрос на главния прокурор Иван Гешев за погазването на конституцията и законите в страната по време на негвия отчет пред Народното събрание миналата седмица.

Има криза на правовия ред в България, това е имунната система на една демокрация и ние не можем да се справим с вируса на зацапване на политическата система от тези мрежи на влияние. Няма институции, които ефективно да отговорят кое е истина и кое не, кое е законово и кое не... Главният прокурор се занимава с избирателни медийни линчове. Презумпцията за невиновност е отменена... Това е много тежка криза на българската законност. Ние бяхме скандализирани от тоталната незаинтересованост от страна на парламента“. Това коментира пред БНР лидерът на „Да, България” и съпредседтел на „Демократична България”, обяснявайки мотивите за писмото.

Според Иванов няма нито един народен представител, който да е свободен от страх и да попита главния прокурор за кризата на законността. „Гешев трябваше сам да си сложи белезниците пред Народното събрание“, посочи той.

Ние сме в много тежка криза. Тази криза се отнася до всеки. Защото е налице несигурност дали твоите чатове или есемеси утре няма да се появят, дали твоят бизнес и собственост няма да бъдат атакувани, дали ти няма да бъдеш превърнат в изкупителна жертва и да използват срещу теб една мярка за неотклонение като репресивен инструмент“, допълни Христо Иванов. По думите му в България се установява режим на „страхуването“ (по израза на Пеевски). 

„Гешев води обществено-политическа война и не се занимава с това да прилага закона и да събира доказателства за обективната истина, не прилага един и същи стандарт към всички... Кутията на Пандора не сме я отворили, а сме я счупили. От нея карантията на българската държава се влачи по улицата“, обрисува цветисто положението в държавата относно върховенството на закона Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във