Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Гешев се скри и не желае да носи отговорност

Христо Иванов

Иван Гешев се крие и умишлено не желае да поеме отговорност за действията или липсата на такива по отношение на полицейското насилие на протестите през миналото лято, коментира съпредседателят на Демократична България Христо Иванов по повод искането за изслушването на Гешев в извънредно заседание на Народното събрание.

Коментарът е по повод позицията на Гешев, разпространена тази сутрин от БТА,  че едно такова изслушване не само противоречи на вменените му отговорности и задължения, но и нарушава принципа на разделение на властите.

"Няма  да бъда удовлетворен, ако Гешев предостави само доклад, а не бъде изслушан. Трябва да дойде и да поеме лична отговорност. Парламентът е върховен представителен орган и Гешев трябва да му предостави информация”, уточни Иванов.

Председателят на парламента Ива Митева изрази сходна позиция: "Аргументите на главния прокурор (че искането да бъде изслушан противоречи на разделението на властите - бел.ред.) са верни, ако се касае за конкретни дела и конкретни досъдебни производства. В случая обаче едната точка в дневния ден утре е за внасяне на доклад от главния прокурор за действията на прокуратурата по случаите на полицейско насилие. Това е позволено от Конституцията и тази процедура е прилагана вече през 2019 година". 

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято, Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание на 17 август от 10.00 ч. Тогава ще бъде изслушан министърът на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във