Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС аплодираха Тошко Йорданов

"Цялото изказване на Тошко Йорданов от трибуната беше аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС. Не си спомням, когато аз говоря в парламента, те да ми ръкопляскат. Получи се разминаване между твърдения и реалности." Това заяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

В четвъртък от парламентарната трибуна председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов атакува "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Според Йорданов, Христо Иванов и Мая Манолова водят нещата към следващи избори и карат Бойко Борисов да се радва. Той подчерта, че е неприемливо "Демократична България" да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила изборите. Йорданов атакува персонално Христо Иванов, тъй като е посочил имена на министри от служебния кабинет, които би трябвало да останат в редовно правителство - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. "Политиката е мръсна игра само ако се играе от мръсни хора", каза председателят на групата на ИТН.

Пред Нова телевизия Христо Иванов обяви, че от ДБ имат готовност разговорите да продължат. "Ако поставим равен знак между ДПС и ГЕРБ и ги изолираме от възможността да влияят върху управлението, ние сме готови да продължим разговорите и да дадем подкрепа на този кабинет", поясни все пак той.

По думите му от "Демократична България" имат абсолютно последователна позиция за условията, при които биха подкрепили дадено управление: "Всичко, което казах в парламента, е казано и преди изборите. Искаме ясен ангажимент за реформи на най-високо лидерско ниво. Искаме ясен ангажимент към това как се структурира едно трайно мнозинство в парламента, така че то да изключва възможността ДПС и ГЕРБ да влияят върху управлението. Хората, които ще влязат в едно управление,  не могат да бъдат просто някакви "пощенски кутии".  Те трябва да са с доказана биография. Към никого не сме отправяли квалификации."

"Нека никой да не си мисли, че ще гласуваме, понеже може да бъдем обвинени за това, че ако няма правителство, се отива на избори, което не е вярно. Започвам да се съмнявам дали това не е начин някой с 60 гласа в парламента да си осигури свобода на действие. Ние не просто ще натиснем копчето в залата, става дума да си заложим гласуваното доверие от нашите избиратели. Опитваме се ясно и публично да кажем при какви условия сме готови да дадем подкрепа на дадено управление. Ако някой се интересува от нея, моля да чуе нашата постоянна позиция", каза още Иванов. И призова да не се играят "евтини номера".

"Чували ли сте нарека някого мръсен човек? Всъщност някой иска ли да поеме отговорност за това да има управление и то управление на промяната, или някой иска да си измие ръцете? Да не си мисли някой, че ние сме смокинов лист, зад който да се скрие друга форма на управление”, подчерта председателят на ПГ на "Демократична България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във