Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов е убеден, че Лозан Панов ще бъде на балотаж

Кандидат-президентът, подкрепен от "Демократична България, Лозан Панов ще бъде на балотаж, защото той поставя теми, които са структуроопределящи за политическия дебат в България. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Г-н Панов дълго време беше един от малцината институционални говорители на гледните точки на демократичната общност. Беше естествено да получи подкрепата ни. Не на последно място той е независим, защото е излъчен от хора, които са независими. В инициативния комитет, издигащ Лозан Панов за президент, няма нито една партийна фигура", добави той.

По думите на Иванов, "когато Радомир Чолаков е председател на инициативния ти комитет и ти кажеш, че нямаш нищо общо с ГЕРБ, е повече тъжно, отколкото смешно."

Според него в политиката професионализмът и демократичните традиции са много важни: "Важно е също и да усетим промяната, която се случва във времето. Хората не искат да сменим Бойко Борисов в ролята му на един голям, който събира много власт в себе, с друг такъв. Хората искат диалогичност и всичко да се сложи на кръглата маса на равнопоставен разговор, в който да доминират обществените интереси, а не междуличностните отношения", смята съпредседателят на "Демократична България".

Иванов е на мнение, че двата предпоследните и последните парламентарни избори са били цената всички да научим този урок: "Надявам се следващият парламент да започне с яснота около няколко неща - ще има коалиции, които ще стъпят на цялостни, внимателно изработени коалиционни споразумения; ще има споделяне на отговорност; разговор за биографиите и капацитета на хората, които се номинират за определени позиции. Всичко това ще е нужно, за да сформираме управление, което да може да си постави амбициозната задача да промени страната."

"Акцентът за нас ще бъде внимателното структуриране на отношенията в една бъдеща коалиция, с ясните "червени линии", касаещи ГЕРБ и ДПС. За БСП "червената линия" е, че не можем да подкрепим управление с техен мандат и въпреки негативизма, който се изля върху нас, в миналия парламент удържахме на този ангажимент", каза още съпредседателят на ДБ. Според него ГЕРБ трябва да останат извън властта достатъчно дълго, за да престанат да бъдат носител на токсичност.

"Радев има за какво да бъде критикуван, независимо от това, че по трудните теми за съдебната реформа и състоянието на прокуратурата застана на правилната страна на историята. Конкретно той има за какво да бъде критикуван за това как подходи за избори на главния прокурор Иван Гешев, пропусна възможността да употреби цялата пълнота на ролята на президента в един такъв избор", посочи Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във