Банкеръ Weekly

Общество и политика

Христо Иванов дръпна черджето на ДСБ

Новоучредената партия на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България" интересува най-вече десните избиратели и по-точно електоралния корпус на Реформаторския блок. Но ще фрагментира още повече и бездруго разпокъсаното дясно пространство. Ако приемем, че за Реформаторския блок на последните парламентарни избори са гласували около 300 000 души, то на предстоящите предсрочни те ще са изправени пред дилемата зад коя от роящите се формациии да застанат.

Странното е, че на учредяването на "Да, България" на Ивановден не присъстваха никакви гости от другите десни формации. Но се очакваше там да бъдат лидерът на ДСБ Радан Кънев или Атанас Атанасов, защото платформите и на двете формации са едни и същи – съдебна реформа и борбата с корупцията. Всъщност отстрани изглежда сякаш Христо Иванов елегантно издърпа черджето изпод краката на Кънев.

Според някои от наблюдателите "Да, България" посяга именно на електората на ДСБ, тъй като Кънев не успя да разгърне новия десен проект, за който говореше от месеци. Но пък Христо Иванов създаде такъв.

Политологът Димитър Ганев смята, че т. нар. автентична българска десница се развива циклично в последните десетилетия в две фази - на разделения и обединения. И в момента тя е в първата фаза. Дълго време се предполагаше, че Радан Кънев и Христо Иванов ще се обединят в някакъв общ проект. Но стана обратното - те тръгнаха по паралелни писти. И засега формацията на бившия правосъден министър предизвиква повече интерес и ентусиазъм сред хората, повярвали на Реформаторския блок преди две години. Ганев е на мнение, че това е първата политическа последица от учредяването на "Да, България". Христо Иванов е вече легитимният лидер на тази общност. Общността го припозна. "Именно бившият правосъден министър стана наследник на моралния капитал на Реформаторския блок. Радан Кънев потъна. Има нова звезда на небосклона. ДСБ и новият десен проект вече не са интересна тема", смята политологът.

Точно на обратното мнение е друг анализатор - Тома Биков. Според него правосъдният ексминистър се опитва да разшири влиянието на формацията си към периферията и дори към левите либерали. Той не афишира партията си като дясна, опитва се да внуши, че не това е важно - къде стои в политическия спектър, а каузата. Затова не се изключват бъдещи партньорства и с политически субекти като "Движение 21" на Татяна Дончева, да речем.

Христо Иванов иска да почне на чисто, като привлича хора, които досега не са били партийни членове, но произхождат от активната градска среда - същата, която се възмути от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 година. Биков обяснява още, че тези хора са повече с либерални възгледи, отколкото с консервативни и защитава тезата, че "Да, България" не е чисто дясна. Именно либерално послание се вижда в залагането на реформата в съдебната власт и защитата на правовата държава. Консервативните ценности са свързани най-вече със защита на националния интерес и традициите, които са формирани от християнската религия и култура през вековете.

Всъщност в разгара на летните протести през 2013-а имаше един опит за създаване на ново дясно движение, наречено "България може", на което бабуваше бизнесменът Иво Прокопиев. То трябваше да бъде представяно от бизнесдамата Саша Безуханова, но тя не се справи с ролята на политически лидер и проектът погина, преди да се роди. Възможно е "Да, България" да е втори и успешен опит тези градски либерално и дясно настроени хора да имат свое представителство, включително и в Народното събрание. 

Друг въпрос, който възниква, е дали партията на Иванов ще се яви сама на изборите, или в някаква коалиция. Според Димитър Ганев съюз между "Да, България" и ДСБ няма да има. Анализаторът смята, че след като правосъдният ексминистър е припознат като легитимен лидер на дясната общност, няма никаква политическа логика той да сподели председателството си с Радан Кънев. В такъв случай последният ще трябва или да присъедини ДСБ към "Да, България", или да се яви самостоятелно на вота. Изборът му не е голям, защото първото го обрича на "политическа маргинализация", а второто на "политическа смърт".

Проблемът е, че дори "Да, България" да влезе в следващия парламент, представителството й ще бъде такова, че тя би била една малка опозиционна партия, от която нищо няма да зависи. Впрочем това се отнася и за всяка една от формациите вдясно, която би успяла да прескочи 4-процентната бариера.

Евентуална коалиция с ДСБ би била проблематична и ако Христо Иванов реши да прави по-широко обединение около партията си със "Зелените" и ДЕОС например. Последната вече изяви желание за такъв съюз. Тогава десните граници ще се размият и периферията ще се разшири към центъра и дори към лявото, което пък ще потвърди тезата на Биков. Освен това ще се официализира разцеплението между ядрото и периферията на тъмносините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във