Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов даде показания заради петно червена боя върху фасадата на Съдебната палата

Съпредседателят на "Демократична България" и лидер на "Да, България!" Христо Иванов е бил извикан на разпит в СДВР по образувано досъдебно производство от Районната прокуратура във връзка с това, че на видеозапис, направен при внасянето на сигнал от "Демократична България" на 3 август, се вижда петно червена боя върху сградата на Съдебната палата. 

След протест, на 3 август върху фасадата на сградата се появи петно червена боя. На същия ден Христо Иванов беше в Съдебната палата, за да внесе сигнал до всички прокурори, като излъчваше на живо във Фейсбук. Сигналът бе във връзка със запис на премиера Бойко Борисов за конкретна операция.

Иванов е предоставил записа от видеото на СДВР. Той попита защо правосъдието не се сезира по внесения от него сигнал, а реагира бързо за петно боя.

"Преди това бяхме подали сигнал за това, че главният прокурор беше наредил и допуснал публикуването на материали, произведени от  специални разузнавателни средства, въпреки че има конкретен текст в Наказателния кодекс, който забранява това нещо. Нито по този сигнал, нито по втория сигнал за записа имаме реакция, а търсим един прокурор, който да се сезира за действията на главния прокурор, защото, нали Конституционният съд каза, че всеки прокурор можел да разследва главния прокурор и ние търсим един прокурор, който да се сезира за тези две изключително притеснителни събития, за тези действия нямаме отговор на тях, но за петното на фасадата на Съдебната палата вече са се задействали", каза лидерът на "Да, България!" пред БНР.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във