Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Борисов печели изборите, но губи властта

Христо Иванов

Бойко Борисов може да печели изборите, но губи властта. Следват дългосрочни вълни на промяна, заяви  съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в телевизионно интервю след като излязоха първите резултати от изборите. 

"Започва да се очертава една по-добра България, в която Бойко Борисов продължава с административния, финансов, корупционен ресурс да печели изборите, но губи властта. Българите трябва да се освободят от страха от тази машина", коментира той. 

Според него БСП губи централно място, ДПС не може да играе ролята, която да определя царете зад кулисите.

"В център –дясно вече има една политическа сила, независимо от това дали ще надскочим ДПС, самият факт, че им дишаме във врата, може да ги изместим като политическа сила която налага дневния ред в парламентарния живот”, каза Иванов и допълни, че "Демократична България" има екип във всяка една област на обществения живот, които не просто знаят, а могат да ги устояват в отборна игра.

"Въпреки че гласуването бе мачкано по всякакъв начин от властта и от ЦИК, българите излизат да гласуват. Излизат и българите в чужбина, което е особено обнадеждаващо.  Това, което следва е да превърнем заявките трябва да превърнем в действия.", каза Иванов. 

Той подчерта, че за коалиции ще се говори след гласуване срещу мандата на ГЕРБ.

По думите му „управлението не може да бъде самоцел“: „Излизането от една толкова дългогодишна склероза на българската демокрация минава през няколко избора, минава през сложно разчупване на едни циментирани повече от 30 години реалности“.

„Управлението не може да е самоцел. Парламентарния живот дава достатъчно инструментариум за това. Коалицията е само една от тях. Нека преди да говорим – да видим колко тежим. Първо трябва да се гласува против мандата на Бойко Борисов, едва отвън от него започваме да говорим как и какво правим. Съвместно действие е техника след това”, каза Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във