Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Борисов и кликата около него са зависими от Анкара и Кремъл

Управляващите - Бойко Борисов и кликата около него, включително Доган и Пеевски, са "троянския кон" на Кремъл и Анкара в Европейския съюз. Така бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов коментира последните скандали около "Булгартабак" и проекта АЕЦ "Белене". 

Според Иванов в българската икономика има външно проникване на режимите в Москва и Анкара. "Този тип чуждо проникване означава пари за корупционните посредници, помагачи. Означава завладяване на институциите, медиите, културата. На свой ред хората, които са взели пари за корупционното обслужване, стават зависими. Те могат да си гарантират икономическото и политическото оцеляване по един единствен начин - "путинизация" на България. Корупцията се превръща в завладяване, а то в авторитаризъм", заяви председателят на "Да, България". 

По думите му това се доказва от проекта АЕЦ "Белене". Затова и премиерът Бойко Борисов, и президентът Румен Радев започнали да говорят, че "българското председателство на Съвета на ЕС трябва да се използва за сваляне на санкциите срещу Русия". Според Христо Иванов "проникването" е причината да не се модернизира българската армия. 

"Ситуацията около "Белене" и "Булгартабак" се обяснява с тежки зависимости на самия Борисов, а и на кликата около него, включително Доган и Пеевски, от режима в Кремъл и Анкара", подчерта бившият правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов.

Иванов припомни изказване на посланика на Русия в ЕС от 2006 г., когато той казал, че България "е нашия троянски кон в съюза". "Този троянски кон се готви да поеме председателството. Този троянски кон се готви да бъде лидер на Западните Балкани. Това, че имаме управляващи, които са "троянски кон" на чужди сили, е причината "Белене" да се връща като неумиращ вампир. Това е причината "Булгартабак" да генерира криминалитет", коментира още лидерът на "Да, България". 

"Ако Борисов направи стъпки за рестартиране на "Белене", ние ще призовем към протести", закани се Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във