Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Акцентът не е броят на министерствата

За нас е важно аритметично да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че това мнозинство не може да бъде безпроблемно и гладко, но трябва да има правителство, трудността ще започне след това. Ще се фокусираме върху двустранния разговор между нас и "Продължаваме промяната", ще оставим на тях да се договорят с останалите политически сили, от които те търсят подкрепа. Ние трябва да дадем голям кредит на доверие на мандатоносителя, защото иначе няма да има управление. Ще работим да има дебат и всеки да поеме отговорност към рестартиране на съдебната власт. Това заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов след проведената консултация при президента Румен Радев.

По думите му акцентът не е колко министерства ще има "Демократична България". "Виждаме своята роля като гаранти за определена политическа насока на развитието на следващото управление. Имаше среща вчера, обсъждахме рамката на коалиционното споразумение, не политиките, а как то ще функционира. Става забавяне по наша вина, по технологични причини, не става дума за проблем или някакви различия", увери Иванов.

Председателят на ПГ на ДБ посочи, че на трите партии предстоят решения на съответните органи, за да може официално да се приключи процесът по преговори. "Ние преговаряме да дадем подкрепа на мандатоносителя, очакваме този технологичен цикъл да бъде завършен утре от наша страна", уточни той.

Съпредседателят на ДБ и зам.-председател на парламента Атанас Атанасов добави, че има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. "Предупредили сме за това мандатоносителя и ще направим всичко възможно за корекция в коалиционното споразумение - да има гаранции това да не се случи. Когато министърът може сам да си определя екипа, нали се сещате какво може да се случи? Някои от назначенията на служебното правителство в сектор "Сигурност" бяха удачни, други не. Очертават се двамата министри - на вътрешните работи и на отбраната, бяха министри на служебното правителство, Бойко Рашков има качества, не е въпрос в персоната на Бойко Рашков, секторът е сложен и трябва да има координация", подчерта Атанасов. За пореден път той си послужи с израза "докато всичко не е договорено, нищо не е договорено". "Този начин на подписване на коалиционно споразумение е по искане на "Демократична България", когато се гласува и има мнозинство в парламента, отговорът е ясен", допълни Атанасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във