Банкеръ Daily

Общество и политика

Хотелиерите все още не получават помощ за настанените бежанци

Към момента все още нито един хотелиер не е получил помощ за настанените украински бежанци. Това съобщи министърът на туризма Христо Проданов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от Николина Ангелкова от ГЕРБ.

"Администрирането, събирането и обработването на данни от 24-ти февруари до 31-ви март ще започне от 1-ви до 5-и април. Всички, които са настанили такива хора, ще имат възможност да си подадат своите заявления. Към момента са около 680 места за настаняване, в които са посрещнали хора от Украйна", обясни той.

Засега не се предвижда частни домове да получават подобна помощ от българския бюджет, тъй като не може да се гарантира прозрачното изразходване на средствата.

"В тази връзка ние няма как да проследяваме частните домове и квартири, защото те не са регистрирани към ЕСТИ, те нямат такава платформа. Другото, което е, ние изпращаме такива проверки внезапни, които да проверяват на различните места дали наистина са толкова хората, което няма как да се случи в частните квартири и домове", посочи министърът.

Проданов каза още, че Министерство на туризма ще опита да компенсира отлива на украински и руски туристи по нашето Черноморие.

"Умерен оптимист съм. Голям потенциал имаме в Румъния, в Полша и в Сърбия и Северна Македония, общо взето в съседните дестинации, като се надявам и българите тази година отново да си останат в България", каза Христо Проданов.

Министърът на туризма определи отминаващия зимен сезон като "сполучлив".

Facebook logo
Бъдете с нас и във