Банкеръ Daily

Общество и политика

Хотелиерите очакват гости от Русия, Испания и Кипър

Хотелиерите очакват топлото време да доведе все повече гости. Но противоепидемичните мерки в отделните страни са с различна сила и ефективност. Всяка страна прави цветни списъци с повече или по-малко застрашени дестинации. Хората трудно вземат решение за пътуване – ако днес някоя страна е отворена да посреща туристи, дали след десет дни няма да изникне някъде огнище с ковид заразяване и когато се върнеш вкъщи да се наложи да.стоиш под карантина?

Все пак от 8 юли пристигащите от Русия, Испания и Кипър се допускат у нас при представяне на цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ за отрицателен резултат от PCR тест

При налична информация за констатирана значителна негативна промяна в епидемичната ситуация в дадена държава от зелена или оранжева зона, на пристигащите от нея в България лица могат да бъдат прилагани специфични противоепидемични мерки. Това е разпоредил министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, която влиза в сила от четвъртък, 8 юли.

Съгласно този документ пристигащите от Руска федерация, Кралство Испания и Република Кипър се допускат на територията на България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ. Те трябва да показват отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във