Банкеръ Daily

Общество и политика

Хотелиери по Черноморието спряха изхранването на украинските бежанци

Снимка: БНР

Хотелиери по Южното Черноморие спряха изхранването на украинските бежанци настанени в базите им. Причината е, че в новите условия за удължаването на Програмата за оказването на хуманитарна помощ на хората от Украйна със статут на временна закрила не са предвидени средства за храна.

Сумата за издръжката на украинските бежанци от 15 лв. на ден не е променена, но в постановлението на МС е записано, че това са средствата за нощувки, без предвидени пари за храна. 

Хотелиерите са поискали от украинските граждани да плащат по 5 лева на ден за изхранването си, но повечето от тях нямат тази възможност, обяснява собственикът на хотел в Приморско Михаил Зегов.

"На 15-и, 16-ти и 17-ти предоставихме храна със собствени средства на бежанците, но от днеска спираме изхранването поради факта, че и ние нямаме вече средства, като хотел, да заплащаме тяхното изхранване. Молбата ми е колкото се може по-бързо да се вземе някакво решение и просто да се каже на тези хора какво да очакват. При нас ситуацията е, направо ви казвам, драматична - никой нищо не казва, звънят на горещата линия за украинските бежанци, а оттам също им казат, че нямат никаква информация. Това, което е записано в постановлението е "15 лв. само за нощувка". Не знам какво да правя! Наистина не съм очаквал, че ще бъде такава ситуацията", обясни той.

В държавните бази обаче изхранването на украинските бежанци продължава. 

Хотелиери питат кой плаща там за предоставянето на храна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във