Банкеръ Daily

Общество и политика

Хотели и търговски обекти получават музикален лиценз и онлайн

От началото на юли всички заведения, хотели и търговски обекти могат да получат музикален лиценз от "Музикаутор" изцяло онлайн.

Процедурата съкращава максимално времето за издаване на музикалния лиценз, който е задължителен за обектите, в които звучи музика. Тя се състои от две части. В първата собствениците на туристически и търговски обекти подават заявка чрез съвместната онлайн платформа на Музикаутор и Профон MusicPRO – www.musicpro.org, която изчислява автоматично дължимите възнаграждения за авторски и сродни права.

Във втората се подписва договорът с "Музикаутор", с който се уреждат авторските права за музиката. Собственикът получава на имейла си указания и само след няколко кликвания договорът е подписан, без за това да е необходим квалифициран електронен подпис, уточняват от "Музикаутор".

След извършване на плащането собственикът на заведението, хотелът или търговският обект, ще получи договора по електронен път с всички приложения и лиценза за конкретния обект. По пощата той ще получи единствено стикера, който се залепва на входа на обекта и служи за проверка на валидността на музикалния лиценз от страна на контролните органи – Министерството на културата и общинските инспекторати.

Лицензът осигурява разрешение да се ползва целия световен музикален репертоар без ограничение от източника – радио, телевизия, интернет, дискове.

Чрез новата услуга "Музикаутор" се стреми не само да предостави на ползвателите най-лесния и бърз начин за уреждане на авторските права за музиката, но също и да внедри нови екологични практики.
Услугата, която предоставя "Музикаутор", стана факт, след като премина пилотна фаза и вече работи на пълни обороти. С нейното внедряване се очаква да се оптимизира администрирането на договорите, да се преустанови размяната на хартиени документи чрез пощи и куриери, което има немалък екологичен ефект.

От "Музикаутор" обявяват и че съвсем скоро предстои да започне да се предлага нова услуга - онлайн подписване на договори за лицензиране на концерти и други събития с музика, от която ще могат да се ползват всички организатори на подобни събития, включително клубове и концертни зали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във