Банкеръ Daily

Общество и политика

Хосе Карерас бе удостоен от президента с Почетния знак на държавния глава

S 250 e2ab7e61 a1f1 42e9 b07d 829b7d8ab1e0
S 250 63c5891b 6020 445d 9220 bd94d723697f
S 250 2b0cb60a a4cd 4190 8aae 876e814ad245

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава световноизвестния тенор Хосе Карерас за неговите изключителни постижения при отстояването на културната кауза и духовността, за приноса му към класическото музикално изкуство и популяризирането му на българската сцена.

Хосе Карерас е в София за участие в спектакъла Opera D`amore, който ще се състои утре в зала "Арена армеец".

Сред присъствалите на церемонията на "Дондуков"2 бяха министърът на културата Атанас Атанасов, участници в спектакъла, вицепрезидентът Илияна Йотова, съпругата на държавния глава Десислава Радева.

"Приемете това отличие като израз на благодарност и признателност на нашето общество за вашите незабравими изяви на българската сцена, за приятелските Ви чувства към България, за вашата подкрепа на младите български талантливи изпълнители", се обърна президентът към Хосе Карерас, който определи като един от най-великите изпълнители на всички времена, личност, спечелила световно уважение и признание.

Президентът приветства участниците и организаторите на Opera D`amore с премиерата на дългоочаквания спектакъл. "Горд съм, че този културен проект започва именно от София", каза Румен Радев. Той посочи, че проектът е потвърждение за градивното творческо сътрудничество, за визионерския стил, съчетал по уникален начин най-обичаните сцени от класическата опера с модерна, музикална и визуална среда. По думите на президента звездната класа на изпълнителите и невероятния мащаб на спектакъла са гарант за успех.

Радев изтъкна, че утре на сцената, редом до изпълнители легенди в световното оперно изкуство, ще застанат и блестящите български изпълнители, за да подарят на публиката едно незабравимо музикално изживяване.

"Изкуството е призвано да обогатява и да обединява, а и високите художествени амбиции на проекта са потвърждение за непреходната сила на музиката и за вечния стремеж към съвършенство", каза президентът, който е патрон на събитието. Той благодари на всички българи, които с труд и талант са взели участие в идеята за проекта и в неговата реализация.

"Вярвам, че премиерата в София поставя началото на незабравими срещи на световната публика с най-доброто от оперната класика", каза още президентът.

Хосе Карерас заяви, че за него е чест и удоволствие да приеме отличието от държава, с която е дълбоко свързан, първо заради българските изпълнители, с които е пял по цял свят. "Първият път, когато дойдох в София, беше през 1990 г., когато с концерт отбелязахме рождения ден на много специален човек и велик артист Николай Гяуров. След това имах възможността да пея с много други български творци. Имам страхотни отношения и с ваш футболист в Барселона, можете да се сетите за кого става дума", сподели на церемонията Карерас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във