Банкеръ Daily

Общество и политика

Хорото в езерото "Близнака" - добра реклама за България

Организаторът на хорото в едно от Седемте рилски езера се извини за нагазването в защитените води. Архитект Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България" посочи, че то не е било планирано.

"На езерата имаше 300 човека от ансамблите, заедно с екипа, който засне филм за събитието. За тази бройка имахме разрешение", обясни Мирянов, според когото кадрите от филма щели да бъдат добра реклама за България. 

"Даваме си сметка, че това, което се случи, не е правилно", добави той. По думите му организацията говорила многократно с ръководството на националния парк да се поставят табели. 

Директорът на Националния парк "Рила" заяви, че не е издавано разрешение за поставяне на рекорди на Гинес, а само за заснемане на филм за езерото "Бъбрека". Той потвърди, че организацията ще бъде санкционирана. 

"Санкцията ще е за организаторите, тъй като отговорността е изцяло тяхна. Глобата е до 10 000 лева", потвърди Красимир Андонов пред NOVA. 

Андонов увери, че няма да има сериозни последствия за езерото, защото навлизането е било за няколко минути.

"Това обаче не бива да се случва, тъй като при самото влизане водата се размътва. Стараем се да поддържаме езерата във вида, в който са възникнали. Всяка година ги почистваме от водна растителност, възнамеряваме да ги чистим и от насложената тиня", каза още директорът на национален парк "Рила".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във