Банкеръ Daily

Общество и политика

Хората с необратими увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК

Пожизнено ТЕЛК решение вече ще бъде издавано за много повече увреждания, отколкото досега. Близо 100 заболявания ще бъдат включени в новата проектонаредба.

Освен за хора с трансплантации или загуба на крайник, в кръга на дефинитивните състояния с право на пожизнено решение се включват редица генетични и онкологични заболявания.

Ако пациент с няколко заболявания и вече пожизнено решение за процент неработоспособност пожелае, ще може по всяко време да поиска преосвидетелстване за придружаващо заболяване, ако е в негов интерес.

Става дума за десетки хиляди пациенти, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

„Облагодетелствани от това нещо са както хората с увреждания, защото няма да им се налага, ако попадат в тези групи, облагодетелствани са организацията на медицинската експертиза, защото ще намалее натоварването върху нея и вероятно ще може да отговори в срок на повече хора и няма да се налага да се удължават срокове, да се изчаква освидетелстване. Облагодетелстван е и бюджетът на Здравната каса, респективно здравният бюджет, защото ще намалеят разходите“, обясни д-р Кацаров. 

Проектът на правителствено постановление за промени в Наредбата за медицинската експертиза бе обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Най-важният момент в това изменение е даването на право на хора, които са с дефинитивни и необратими увреждания да получат пожизнено ТЕЛК решение. Да не се налага, както е сега, на всеки три години да се явяват за освидетелстване за заболявания, които ще носят до края на живота си. Това е най-същественото изменение. Разбира се, в Наредбата за медицинската експертиза има и други изменения, свързани с прилагането на международни договори, с болнични листа, когато хората се поставят под карантина и др.", обясни служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/. 

,,Най-важното е, че слагаме края на един брадясал проблем, който се обсъжда от 10-15 години. Стана наистина в кратки срокове, колегите работиха късно през нощта, за да може днес да имаме готов проект на наредба, за да го внеса утре в Министерски съвет и да приключим с решававето на този проблем'', допълни Кацаров.

"Това изменение ще реши проблема на хората, които имат дефинитивни и необратими увреждания, но това не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Дефинитивното решение на проблемите с медицинската експертиза изисква изцяло нов подход, изисква сериозна реформа, за която е необходимо изменение в закона, необходим е действащ парламент и воля на хората, които управляват здравната система, системата на осигуряване, на пенсионно осигуряване да решат този проблем, като разделят третирането на увредата и заболяванията от неработоспособността", коментира още той.

Служебният министър увери, че изменението в Наредбата няма да доведе до увеличаване на разходите на НОИ.

"В предложенията за промяна на наредбата за медицинска експертиза липсват дефинитивните заболявания", казва председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея промяна трябва да се предвиди и в Наредба 2, която определя процента трудоспособност. 

Извън темата за медицинската експертиза, журналистите попитаха здравния министър дали би убедил държавния глава Румен Радев да се ваксинира срещу коронавируса.

"Аз призовавам всички да се ваксинират! Ваксинацията не е проблем на здравния министър или на здравната администрация. Това дори не е проблем на правителството и на държавната администрация. Това е национален проблем, защото касае всеки един от нас. Моят призив е абсолютно към всички, включително и към вас като журналисти, защото вашето мнение също е по-важно", заяви министър Кацаров.

Той предложи на медиите да се включат във ваксинационната кампания, като призова журналистите по телевизионните студиа да сложат на ревера си стикер с текст: "Ваксинирай се! Спаси човешки живот!"

,,Вас ви гледат милиони всяка сутрин, всеки следобед, всеки ден'', аргументира се пред медиите здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във