Банкеръ Daily

Д-р Христиана Бацелова:

Хората с фалшиви сертификати лъжат само себе си

"Мярката със зеления сертификат макар и закъсняла помогна и в момента, защото за броени дни се ваксинираха много хора. Тези с фалшивите сертификати за ваксиниране са застрашени, те лъжат само себе си. Мерките като маска, дезинфекция, дистанция трябва да продължават да се спазват и от тези, които са само с една доза от двудозовите ваксини". 

Това каза пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив. 

Според нея е много вероятно да се стигне до локдаун.

"Притеснявам се от връщане на децата в училище. Там ще продължава да бъде недостатъчно безопасна среда. Не се носят маски или не се носят правилно. Притеснителни са и памучните маски, които не са с добра защита. За съжаление в училищата децата се струпват на затворено. Ако учениците се върнат в клас, ще се увеличат случаите на деца с нужда от хоспитализация", допълни д-р Бацелова. 

По думите ѝ филтърът на входа на училищата е трябвало да бъде поставен още в началото на учебната година.  

"Но родители се противопоставиха на това. За съжаление в България се позволява на група хора, които не разбират от епидемиология, да се бъркат на колегите от Министерството на здравеопазването, да протестират, да не са съгласни. Затова стигнахме дотук", посочи д-р Христина Бацелова. 

Тя призова хората да търсят лекарска помощ при първи симптоми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във