Банкеръ Daily

Общество и политика

Хората с антитела не влизат в категорията за зелен сертификат

За хората над 18 години, ако не са със зелен сертификат,  те ще трябва да си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, фитнеси, кина, театри, те ще са безплатни за хората.

Хората с антитела не влизат в категорията за зелен сертификат, защото това не е направено по света, нито в Европа. Това не  е сигурен метод,  каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. 

"60-70 на сто от медиците са вече имунизирани, останалите ще се тестват, за да започнат от утре пълноценно работа, така, както това ще важи за останалите групи хора. Като работещите в социалните домове, там също ще бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са изключително рискова група", коментира  Златанов във връзка с това, че от 21 октомври "зеленият сертификат" става задължителен за редица сфери и дейности.

Той подчерта, че в  началото на следващата  седмица ще бъде взето решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение. 

"Ако в социалните домове служители нямат поставена ваксина, защото там под 50 на сто са ваксинираните, ще се тестват веднъж седмично. От задължителност за зелен сертификат за учителите се отказахме, защото министърът поиска малка отсрочка от 15 дни, за да се подготви за тази мярка. Още повече, че те също около 50 на сто са ваксинирани, освен това имаме добър диалог с МОН, а и очакваме, че може да се премине в онлайн обучение. Затова и решихме да им дадем тази разумна отсрочка, защото там няма и епидемичен риск", коментира  Златанов.

"18 години е посочена възрастта в заповедта за изискване за зелен сертификат, защото това е възрастта на пълнолетието у нас. За тези над 18 години, ако не са със зелен сертификат,  те ще трябва да си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, фитнеси, кина, театри, те ще са безплатни за хората. Подсигурени са и тестове и за тези, които имат симптоми на болестта, но и за тези, които нямат сертификат", каза зам. министърът.

Той допълни, че бързи тестове ще бъдат осигурени чрез европроект, а също и ние ще купим. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във