Банкеръ Daily

Явор Божанков:

Хората от хорото на Радев искат БСП да излезе от преговорите

Една от силните страни на БСП е социалната политика. Голяма част от нашите предложения са насочени точно натам - подкрепа за млади семейства, актуализация на пенсиите, подкрепа за малкия и среден бизнес в ценовата криза. Това заяви избраният за народен представител от "БСП за България" Явор Божанков пред Нова телевизия. Той подчерта, че на коалиционните преговори с "Продължаваме промяната", ИТН и ДБ още не са се обсъждани имена на министри, но допусна, че е логично спечелилата изборите "Продължаваме промяната" да излъчи министър-председател.

"Трябва да има ясна коалиционна формула. Ако БСП, ИТН или ДБ излязат извън управлението, това означава само едно - кратък живот на парламента, нови избори и тотална социално-икономическа и политическа криза. Защото всеки коалиционен партньор трябва да поеме ясна политическа отговорност чрез пряко участие", подчерта социалистът. "Има една група в БСП, т.нар. вътрешна опозиция, която искаше оставката на Нинова и я получи. Но се оказа, че това не ѝ стига. Сега от тази група искат смяна на преговорния екип и бъдещият екип да се договаря не от някой друг, а от тях. Тук искам да успокоя българските граждани и социалистите, че нашата парламентарна група е монолитна. Тя застана твърдо зад Нинова и я избра за председател на парламентарната група. И не бих обсъждал тези вътрешни проблеми, ако участието на БСП в управлението на касаеше стабилността на цялата коалиция", коментира още Явор Божанков. Той определи тази опозиционна група като "играещите хоро", визирайки хорото в НДК след победата на президента Румен Радев на балотажа на 21 ноември. Ако вътрешният избор бъде запазен, ще бъде чудесно, защото е демократично. Ако бъде отменен и се стигне до договорки между лобита, това ще е връщане назад, смята избраният за депутат.

"Едни хора искат да употребят употребят Крум Зарков като го хвърлят в битката срещу Нинова." Така Божанков коментира заявката на Крум Зарков да се кандидатира за лидерския пост в БСП на предстоящия пряк избор за председател на партията.

"Нашата парламентарна група ще бъде на висотата на своята отговорност. Ние след няколко дни ще положим клетва, която гласи, че трябва да се водим от интереса на българския народ. Интересът на българския народ е да има редовен кабинет и ние ще се погрижим такъв да има. И никакви вътрешни скандали няма да променят тази наша нагласа", увери избраният за депутат. "В момента българските граждани изнемогват от цената на електроенергията, фирми затварят, хора са уволнени, производства приключват работа. На врата ни чука нов щам на коронавируса, който застрашава здравето ни, здравната система и икономиката на България. В момента повече от всякога трябва да се обединим, да направим стабилно управление и да започнем да решаваме кризите, защото те ще бъдат тежки", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във