Банкеръ Daily

Жюстин Томс:

Хората не осъзнават, че са подложени на пропаганда през мрежите

12 март е световен ден срещу цензурата в Интернет. Той се отбелязва от 2008 година по инициатива на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести интернешънъл". Символът на този ден е мишката със скъсана верига. Посланието е, че всяка цензура в свободното виртуално пространство е неприемлива и всеки има право на свобода да публикува мнението си.

"Много хора не познават добре технологията на Интернет и не разбират, че нищо не е толкова свободно", каза пред БНР Жюстин Томс, специалист по онлайн медии, онлайн маркетинг.  

"Всяко нещо, което правим, дори да е в частно съобщение към някого то може да бъде проследено по някакъв начин, прихванато от доставчик и софтуер. Така че тази свобода е доста илюзорна", поясни тя.

Според Жюстин Томс предизборната кампания в Интернет стартира доста преди официалния старт на кампанията със засилването на явлението тролове, пропаганда.

"Много хора не осъзнават, че са подложени на системна пропаганда през социалните мрежи през последните месеци. Кампанията стартира много отдавна, преди 6 месеца", посочи експертът..

Необходимо е да имаме по-голяма медийна грамотност, подчерта тя.

"Как можем да разпознаем един трол - това са хора, които в различни групи и коментари мултиплицират едни и същи послания, с копи-пейст слагат някаква информация, не влизат в задълбочени разговори, настояват на една и съща теза, която им е спусната отгоре и това са профили на хора, които нямат ясна и хубава профилна снимка, нямат много приятели. Това са профили специално създадени, за да тролят и да разсейват разговора или да го насочват в конкретна политическа посока. Това явление не е ново, но е засилено, защото партиите при невъзможност да имат срещи, използват засилено интернет пространството", коментира още Жюстин Томс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във