Банкеръ Daily

Слави Трифонов със светкавична реакция на отхвърленото предложение за субсидия от 1 лев за глас:

Хората не искат да дават милиони на партиите

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов реагира светкавично след отхвърлянето на предложението на партията му за намаляване на партийната субсидия. Отново във Фейсбук той сподели своите мисли за случващото се в 45-ия парламент. 

"Преди малко в Парламента ние не успяхме да направим така, че държавната субсидия за партиите да стане 1 лев на получен глас. Така, както пожелаха 2 милиона и половина българи на законен референдум. И защо не успяхме? Защото изцяло "за" гласуваха само депутатите на "Има такъв народ". А "против" гласуваха депутати от всички останали парламентарни групи. Значи, когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, БСП, ДПС, няма "Демократична България", няма "Изправи се! Мутри, вън!", коментира Трифонов. 

"Има нещо, което не мога да разбера. Толкова е ясно - хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват - не. Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме. Даже ще си направим закон, за да ви взимаме милионите, които не искате да ни давате, законно.Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може", заключава той.

По-рано днес мнозинството от депутати не позволиха партийната субсидия да падне от 8 лв. на 1 лв. Предложението на "Има такъв народ", което предвиждаше промяна в Закона за политическите партии, бе гласувано на първо четене.

Преди същинското гласуване бе поискана поименна проверка от Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън!". Установи се наличие на кворум и предложението на хората на Слави Трифонов бе подложено на гласуване. При първия опит то бе прието с 93 гласа "за", 84 - "против", 3-ма се въздържаха.

При прегласуване, поискано от ДПС, обаче предложението за 1 лв. субсидия не бе одобрено. 76 бяха „за“, 86 „против“, а 6-ма се въздържаха. 

Според анализа на ИТН, ако партийната субсидия бъде намалена това ще доведе до над 21 млн. лева спестени на година. Партията на Слави Трифонов поиска свиването на размера на субсидията като част от обещанията си към гражданите, които подкрепиха референдума им през 2016 г.

Опонентите на тази идея обаче предупреждават, че това е популизъм и крие риск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във