Банкеръ Daily

Общество и политика

Хората на Кунева предлагат "пътна карта" вместо конгрес на РБ

"Движение България на гражданите" (ДБГ) предлага на останалите партии в Реформаторския блок създаването на "пътна карта" за развитие и укрепване на блока. Това стана ясно по време на кръгла маса в Бургас "А сега накъде - реформи и реформатори".

Според лидера на ДБГ Меглена Кунева в най-скоро време трябва да се възстанови работата на Изпълнителния съвет на блока, така както е записано в учредителното споразумение. Коментарът й идва, след като вчера по време на Националното събрание на ДСБ лидерът на партията Радан Кънев призова за създаването на единна партия с един общ лидер. 

Кунева изтъкна, че трябва да се направи анализ дали учредителното споразумение отговаря на етапа, на който е блокът и да започне работа по него, като включително през промените се реши въпросът за т.нар. конгрес.

От своя страна Даниел Вълчев увери, че рано или късно ще бъде избран един лидер на Реформаторския блок, но той трябва да отговаря на следните условия - да има предвидимо поведение и внимателно изградено чувство за баланс. Той добави, че хората трябва да се оценяват според заслугите и уменията, а не по линия на стари партийни другари.

На кръглата маса е бил обсъден въпросът и как продължава изграждането на Гражданските съвети навсякъде в страната - как и при какви правила. За "Движение България на гражданите" това е нормален начин на работа и всяка позиция се взема по открити и ясно разписани правила.

"Пътната карта" е важна и за местните избори, които предстоят, смята още Кунева. Според нея е възможно партньорите да се обединят около картата за развитие на блока до края на годината.

Заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски коментира, че в момента е прибързано да се отива на вариант единна партия. "Партията ще намали подкрепата до едно твърдо ядро и това ще намали подкрепата за нас", аргументира се той.

Вълчев добави, че движението не е против провеждането на съюзен конгрес, но по правила - да е ясно колко 
души, как се избират, какъв е дневният ред и какъв е срокът за предложенията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във