Банкеръ Daily

Евгений Дайнов:

Хората искат 90-те години да им се махнат от главите

"Хората искат 90-те години да им се махнат от главите наесен". Това заяви политологът проф. Евгений Дайнов. Той подчерта, че протестите от лятото на 2020-а година са показали, че българското общество се опитва "да изцеди от себе си всичко, свързано с уродливите форми на политика и властване, наследени от 90-те години", заедно с физиономиите от тези години.

"Беше ясно, че това е краят на този тип модел на управление, което вече се реализира като поведение на избори. Беше лесно предвидимо още тогава. Това е естествен завършек на този процес на освобождаване от хватката на 90-те години, което ще видим и на изборите на 11-и юли", посочи той.

Политологът коментира пред БНР прогнозите за следващия парламент: "Очаквам партиите на протеста да имат общо минимум 115 депутата, което прави правителство". 

По думите му компромисите ги знаят трите партии на протеста, които ще преговарят. "Те ще бъдат и конструктор на кабинета", категоричен е Дайнов.

Неговите очаквания са това правителство на малцинството да бъде подкрепяно от БСП.

Според проф. Дайнов е логично някои от служебните министри да продължат и в следващото правителство.  "Поне 40% от служебните министри показват как се управлява в кризисна ситуация. Има съгласие и в трите партии по въпроса да им се даде шанс да продължат да го правят", каза той.

Политологът отхвърли прогнозите за ниска избирателна активност на вота на 11-и юли, според него това е "опорка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във