Банкеръ Daily

Общество и политика

Хор от солисти и пълна какофония

Комуникацията между четиримата партньори продължава да е един от най-големите проблеми в управляващата коалиция. Всъщност той беше заложен още при подписването на коалиционното споразумение – то не бе общ документ с четири подписа под него, а БСП, „Демократична България” и „Има такъв народ” парафираха отделни документи с мандатоносителя „Продължаваме промяната”. И от тогава си говорят през тази формация или през медиите.

Лидерът на „Има такъв народ“ излезе преди дни с остър пост във Фейсбук, с който отново се конфронтира с „Продължаваме промяната“. Слави Трифонов упрекна най-голямата партия в коалицията, че прави каквото си иска и твърди неверни неща. Камъните са основно в градината на премиера Кирил Петков и вицепремиера и финансов министър Асен Василев, към които шоуменът и хората му изпитват силна неприязън. На практика досега от ИТН показаха, че най-силната им черта е злопаметността. Те още не могат да забравят, че двамата отказаха миналата година да станат техни министри, а и са в основата на неизбирането на Любомир Каримански за шеф на БНБ.

„Защо казвам всичко това? Казвам го като предупреждение. Надявам се да са ме разбрали“, написа Трифонов, давайки серия от примери с изявления на представители на ПП от последните седмици. От една страна, той и неговото обкръжение непрекъснато изтъкват, че те единствени не чертаят червени линии в обединението, а от друга – при всеки удобен случай

не пропускат да интриганстват и да заплашват с ултиматуми.

Предупреждението на Трифонов дойде в момент, когато се провеждаше коалиционен съвет за антиинфлационната политика на правителството и предстоеше друг такъв за набелязването на спешни антикризисни мерки.

В отговор на поста на Слави от "Продължаваме промяната" обявиха, че той не е присъствал на нито един лидерски, коалиционен или експертен съвет. Разбра се също, че в последно време не си вдигал и телефона, дори когато го търсел премиерът Петков.

Министърът по иновациите Даниел Лорер пък коментира написаното от Трифонов с думите: "Звучи ми като мрън-мрън".

Впрочем прави впечатление, че и партийният заместник на водещия и председател на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов вече не ходи на коалиционните съвет, а там за съгледвач се праща депутатът Станислав Балабанов. Та същият този съгледвач много се разлюти на коментарите в стил: Наше право е да ви ругаем, ама вие нямате право да отговаряте.

"Реакцията беше брутална от тяхна страна в национален ефир - по всички телевизии координирани лъжи от сутринта, като почнахме с министър Лорер и приключихме с председателя на парламента г-н Минчев, който безцеремонно излъга, че ИТН не ходи и не присъства на коалиционни срещи. Напротив - били сме на всички срещи и на всички експертни съвети. Били сме част от инициаторската група за много от нещата, които са се обсъждали", обяви Балабанов, подминавайки, че Никола Минчев говореше конкретно за Трифонов, а не за ИТН като партия.

Че "Има такъв народ" няма капацитет да управлява, се видя още миналата година. Формацията обаче се изживява като незаобиколим фактор и затова вечно е недоволна, сърдита и мърмореща.

Междувременно, на фона на сръдните на ИТН, сякаш протече едно своеобразно състезание

кой пръв ще обяви най-галещите ухото на електората мерки

за справяне с кризите и инфлацията. Още в понеделник от „Продължаваме промяната” посочиха 14 мерки, макар че част от тях не бяха съгласувани с коалиционните партньори. Във вторник пък от БСП дадоха пространна пресконференция, на която също изложиха какво те предлагат, основно в социалната сфера. Изобщо социалистите не пропускат възможност да се похвалят и да внушат, че "Продължаваме промяната" може и да са мандатоносител, но те са двигателят на управлението и без тях то едва ли би могло да съществува.

"Ако прочетете последните ни три предизборни програми от миналата година, вътре ще видите тези 14 мерки (на ПП - б.р.) и още толкова за това българите да живеят по-добре. Радваме се, че тези мерки намират подкрепа - вчера от ПП, до края на седмицата, предполагам и от всички коалиционни партньори. Няма как да не ги подкрепяме,

това са нашите мерки, нашите предложения,

сега събрани компактно и имат реален шанс да се случат", доволно отбеляза на споменатата пресконференция председателят на лявата парламентарна група Георги Свиленски.

Според него имало проблеми не толкова в диалога между коалиционните партньори, колкото в качеството му, но през последните няколко седмици положението се подобрило.

"Демократична България" също предложи от свое име някакви антикризисни мерки. Съпредседателят й Христо Иванов прочете пространна декларация от парламентарната трибуна и обяви, че "депутинизацията" на България трябва да стане приоритет на управлението. Но ИТН пак не пропусна да го "ухапе" за начина, по който оповестяват решенията и позициите си, без да са поставени предварително на обсъждане с коалиционните партньори. Това беше препратка и към 46-ия парламент, в който именно такъв разрив между ДБ и ИТН провали излъчването на кабинет от страна на хората на Трифонов.

Кой каквото и да приказва, неоспорим факт е, че лошата комуникация между партньори в управлението

непрекъснато създава напрежение и клати лодката.

И независимо че според социологическите проучвания повечето българи не искат предсрочни избори, такава опция не е изключена в нито един момент. При това перспективите за отделни формации в коалицията съвсем не са розови. Напълно реална е опасността някои да останат извън следващото Народно събрание. Ето защо "Има такъв народ" вдига скандали за щяло и нещяло, изкарвайки се моралния стожер на днешната власт. Затова БСП така упорите се хвали с мерките и предложенията си, като пенсионерите и семействата с деца са основната им мишена. А "Демократична България" заостри критиките си към путинска Русия. При тези партийни грижи общите действия и държавническото мислене остават някак си на заден план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във