Банкеръ Weekly

Общество и политика

ХОЛДИНГ БУЛСТРАД ИНВЕСТ ПЛАТИ ПО 280 ЛВ. ДИВИДЕНТ ЗА АКЦИЯ

Масовата приватизационна търговия на бившия приватизационен фонд Булстрад донесе на холдинг Булстрад Инвест дялове от средни по калибър предприятия, в които собственикът има намерения да запази акционерно участие и занапред. Досега бившият приватизационен фонд не е продавал дяловете си от предприятията, с изключение на пакетите, които е заменил с други фондове. Така дивидентът от 280 лв., който ще получат акционерите, е формиран изцяло от печалбата на дъщерните компании, а не от продажби на акции, както стана при повечето бивши фондове. Това заяви пред в.БАНКЕРЪ изпълнителният директор на холдинга Сергей Давидов. Приходите от реализираните продажби на продукция, произведена в дружествата, в които холдингът има присъствие, за 1997 г. са 32 млрд. лв., а печалбата е 7.5 млрд. лв., като няма нито едно предприятие от портфейла на Булстрад инвест, което да е изпратило миналата година със загуба. Бившият приватизационен фонд бе сред първите, преуредил дейността си като холдинг. Преобразуването стана на 6 януари 1997 г. след решение на неговото общо събрание.


Преките заеми, които холдингът е направил за изминалата година, възлизат на 1.5 млрд. лева. Във Вихрен - Благоевград, отпуснатите кредити са за над 600 млн. лв., а печалбата на фирмата само за първото шестмесечие на тази година е 910 млн. лева. Предприятието е специализирано в производството на обувни изделия, като дяловото участие на Булстрад инвест в благоевградското дружество е 34 процента.


Холдингът е основен акционер и в Юта - Русе, Славянка - Бургас, и Албена - С - Сливен. И в трите дружества бившият фонд държи по 51.5% от капитала им.


Във Фохар - София, Булстрад инвест дели участие с бившите приватизационни фондове Доверие и Албена инвест. За изминалата година Фохар е отчел 184 млн. лв. нетна печалба. Това е единственото предприятие в България, произвеждащо рентгенови филми и фотографска хартия. В момента в него работят 110 човека. По време на масовата приватизация за продажба бяха предложени 75% от капитала на Фохар.


Основни учредители на Булстрад инвест холдинг са застрахователното дружество Булстрад, което в момента притежава 6.6% от капитала на бившия приватизационен фонд. Холдинг Булстрад инвест заедно с Булстрад живот са основни учредители и на пенсионното дружество Обединен пенсионен капитал.


Радослав Цанев


Портфейл на холдингово акционерно дружество Булстрад инвест


Юта АД, Русе 51.5%


Славянка АД, Бургас 51.5%


Албена - С АД, Сливен 51.5%


Панака АД, Луковит 34%


Вихрен АД, Благоевград 34%


Белатур АД, Петрич 34%


Винпром АД, Троян 34%


Минерал сувенир АД, Варна 33.07%


Витекс АД, Троян 23.2%


Фохар, София 20.5%

Facebook logo
Бъдете с нас и във