Банкеръ Daily

Общество и политика

Холандия се превърна в топ дестинация за българските студенти

Ръстът на ранните заявки за следване в Холандия през следващата академична година е над 80%, съобщиха от фирма „Интеграл“ – организатор на форума „Световно образование“.

Тази есен той се провежда за 42-ри път в София на 9-10 октомври, в Пловдив на 11-и, в Бургас на 12-и и във Варна на 13-и октомври. Специалностите в Нидерландия, към които нашите абитуриенти са се насочили от догодина, са компютърни науки, бизнес и мениджмънт, гейм дизайн, анимация и психология. 

"Дестинацията запълни нишата, която се отвори след Brexit и отпадането на студентските заеми във Великобритания", отбелязват от компанията. 

В листата на топ три най-търсени дестинации за висше образование в чужбина са: Нидерландия на първо място, Германия на второ и Великобритания на трето място, като само ¼ от кандидатите фиксират избора си върху една държава.

Другата изгряваща дестинация по данни на "Интеграл" е Белгия. Интересът към обучение в тази държава е близо пет пъти по-висок спрямо предходната година. Белгия привлича интереса с достъпните си такси (962 евро за бакалавър и за повечето си магистърски програми), с възможността да се избира академичен или практически профил, както и с предлаганите програми на английски език по специалности като медии и комуникации, компютърни науки, бизнес и икономика, туризъм.

След Brexit се наблюдава и интересна тенденция на засилване на интереса към университетите в САЩ, съобщиха от „Интеграл“. Цената на следването там се изравни с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи дори е по-ниска. В същото време качеството на висшето образование в САЩ продължава да е на максимално високо ниво.

"Българите се интересуват дори от обучение в Харвард, за което може би има значение и актуалната обществена ситуация в страната" - коментира Николай Христанов, консултант за висше образование в „Интеграл“. В момента в Харвард учат 25 българи, сочи публичната справка на световноизвестния университет.

"Първото, което задължително казваме на нашите клиенти с интерес към обучение в Харвард, е, че това е задача, изискваща много усилия! Само за сведение - за 2021 г. там са кандидатствали над 50 000 души, а приетите са малко над 2000", обяснява Христанов.

Кандидатстването и приемът се осъществяват на база документи, като Харвард е част от университетите, за които отпадна изискването кандидатите да предоставят документ за успешно положен SAT в следствие на пандемията. Идеалният кандидат за Харвард трябва да има отличен академичен профил, активно участие в качествени училищни и извънкласни проекти, мотивация, отдаденост, целеустременост.

По традиция най-много ученици кандидатстват от Френската гимназия в София, Втора и Първа английска гимназия, СМГ, НПМГ, Езикова гимназия Пловдив, Национална търговска гимназия в Пловдив, гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора, гимназия „Гео Милев“ в Бургас, гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна, Езикова гимназия „Христо Ботев“, Кърджали.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във