Банкеръ Daily

Общество и политика

Холандия и Франция блокират България за Шенген

Министърът на външните работи Екатерина Захариева обяви, че Холандия и Франция възпрепятстват приемането на България в Шенген.

"От началото на 2011 г. Европейската комисия и Европейския парламент са издали много резолюции и доклади, които призовават страните от Европейския съюз да приемат България и Румъния в Шенгенското пространство, но това не произвежда видими резултати", заявява Захариева в интервю за руското издание "Известия".

По думите й Холандия и Франция все още изразяват загриженост относно приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

"След избухването на миграционната криза мога да разбера техните притеснения, но не мога да намеря истински аргументи за отказа. До 2011 г. вече сме изпълнили всички технически изисквания и сега, в условията на масов приток на бежанци в ЕС, доказахме своята способност да защитим външните граници на Европейския съюз. По този начин няма причина България и Румъния да не бъдат включени в Шенгенското пространство".

Вицепремиерът подчертава, че София продължава да води преговори с двете страни, за да ги убеди да приемат страната в Шенгенското пространство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във