Банкеръ Weekly

Общество и политика

Холандците пак ще напускат

Крайнодясната холандска Партия на свободата, която през февруари пусна гореща антиимигрантска линия на своя уебсайт, сега се опитва да повтори упражнението, откривайки през седмицата нов портал за протести. Докато обаче горещата линиясе пропагандираше като възможност за клетите холандци да се оплачат от безпокойството, причинено им от българи, румънци и други граждани от Централна и Източна Европа, този път атаката е насочена срещу високоплатените служители на Европейския съюз в Брюксел и евродепутатите. Посетителите на новия сайт се приканват да натиснат бутон, ако са съгласни с това, че еврочиновниците злоупотребяват с парите на гражданите на общността. Неговите създатели, изглежда, са се усетили едва тези дни, че еврократите пълнят своите джобове по скандален начин. Конкретно лидерът на крайнодесните Геерт Вилдерс сподели в Twitter, че само за първите няколко часа след като е тръгнал онлайн, порталът е събрал над 10 000 клика на негови съграждани, подкрепящи великото откритие. Вилдерс обещава да представи резултатите на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой преди срещата на лидерите на Евросъюза през октомври.


След пускането на скандалната гореща линия в началото на годината Европейският парламент излезе с резолюция, осъждаща антиимигрантската инициатива, което накриви шапките на инициаторите. Сега откриването на новия уебсайт идва в момент, когато подкрепата за Партията на свободата в Холандия намалява, а до изборите в страната остава малко повече от месец. Крайнодесните, изглежда, са твърдо решени да направят всичко възможно за да не загубят своите 24 места в 150-местния холандски парламент, само че възможностите им, ако се съди по предприетата стъпка, не са особено големи.


Познатият с антиислямистките си призиви Вилдерс днес призовава холандците да напуснат ЕС. Което определено представлява втвърдяване на предишната му евроскептична позиция. Крайнодесните препоръчват също така общността да се ограничи единствено до икономически съюз.


Пускането на новия сайт може да се приеме като началото на предизборната кампания в Ниската земя. Очаква се основният акцент в нея да е кризата в еврозоната. Според Вилдерс обаче изборите ще са само за едно нещо - Европейският съюз и кой все още вярва в него? Всъщност и останалите партии със сигурност ще използват традиционните антиевропейски настроения сред холандците. Това няма да е никак трудно за управляващата либерална Народна партия на свободата и демокрацията, както и за крайнолявата Социалистическа партия, които традиционно са си евроскептични.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във