Банкеръ Weekly

Общество и политика

ХОДЪТ С ТРИТЕ НУЛИ - СИГНАЛ ЗА СТАБИЛНОСТ ИЛИ ТЕХНИЧЕСКА НЕОБХОДИМОСТ

Правителството и БНБ поразтърсиха унесената от жегите държава с решението си да се премахнат от 1 юли 1999 г. трите нули в сегашните български банкноти и 1 лв. да се разменя за 1 г. марка.


Ходът с деноминирането на националната валута е бил предложен още през март по време на срещата между правителството и МВФ в Сандански и за него е бил информиран шефът на холандската група във фонда (в която влиза и България) Майкъл Деплер. През следващите пет месеца идеята на няколко пъти е била обсъждана в Съвета за валутна политика, но някак си бе опазена в тайна. Очевидно на заседанието на съвета на 5 юли са били уточнени последните детайли по провеждането на операция Деноминация три нули, след което премиерът Иван Костов и управителят на БНБ Светослав Гаврийски обявиха решението.


Новите и старите левове ще функционират заедно до 31 декември 1999 г., когато старите пари ще бъдат изтеглени от обращение. След това в период от няколко години те ще се обменят без ограничения. Според правителството замяната е техническа и не ощетява никого. Левът няма да промени покупателната си способност, защото цените също ще намалеят 1000 пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във