Банкеръ Weekly

Общество и политика

ХИПОФЕРАЙНЦБАНК (БЪЛГАРИЯ) НЕ Е ЕВТИН СУПЕРМАРКЕТ, А МАГАЗИН ЗА ДЕЛИКАТЕСИ

Петер Кьоле - член на надзорния съвет на Хипоферайнцбанк (България), пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Кьоле, след като в Хипоферайнцбанк (България) вече няма българско участие, ще промените ли името й?


- На 14 юли, френския национален празник, Хипоферайнцбанк купи дяловете на БУЛБАНК в Хипоферайнцбанк (България) и сега тя е изцяло германска. Удобство за нас е, че не се налага да се променя името на банката. Работихме с БУЛБАНК години наред и тя винаги е била като майка за Хипоферайнцбанк (България). БУЛБАНК много ни е помогнала и заедно сме осъществили редица проекти. От своя страна и ние подкрепяхме БУЛБАНК в трудните за България времена. Затова сега сме малко меланхолично настроени. Няма смисъл италианска банка да има дял в германска банка. Това е причината Хипоферайнцбанк да придобие акциите на БУЛБАНК в Хипоферайнцбанк (България).

Като клон ли ще се развива банката у нас и можем ли да очакваме някакви промени в статута й?


- Дали ще сме клон, или дъщерна банка в България, няма голямо значение. Днешното положение - малка централа в Германия и по-голям български клон, ни предлага много предимства. Засега главният офис на Хипоферайнцбанк (България) ще остане в Мюнхен. Може би след години той ще се превърне в главен офис на българска банка в Западна Европа.

Каква беше цената, която платихте на БУЛБАНК за акциите й в Хипоферайнцбанк (България)?


- С г-н Кънчев се договорихме да не съобщавам цената. Като продавач той може би мисли, че тя е прекалено ниска, а ние като купувач пък смятаме, че тя е твърде висока. Както знаете, г-н Кънчев е много добър във воденето на преговори. И двете страни познаваме много добре Хипоферайнцбанк (България) и знаем, че стойността на една банка не е само счетоводната й стойност, а и нейните служители. Всъщност плащаш за екипа, а не за портфейла.

Имате ли намерение да привлечете нови акционери?


- Не, искаме да привлечем в банката добри професионалисти, а не нови съдружници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във