Банкеръ Daily

Общество и политика

Хипермаркетите за нехранителни стоки се подготвят за протести

Големите магазини за нехранителни стоки, затворени заради пандемията от коронавируса, предупреждават, че са готови за гражданско неподчинение и протести, ако не бъдат отворени.

В декларация те напомнят, че са поставени в неблагоприятно положение спрямо конкурентите си с по-малка площ, защото в по-малките магазини дистанция се спазва по-трудно. Те настояват всички участници на пазара да бъдат третирани еднакво.

"Следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки, без между същите да прави изкуствено разграничение на база нетна търговска площ, или, ако епидемиологичната обстановка налага това, то следва да бъдат затворени всички. Магазините, които продават приоритетно хранителни стоки следва да бъдат задължени да спрат от продажба всички нехранителни стоки, които не са от първа необходимост до момента на отваряне на другите търговски обекти, каквато е практиката в много страни от ЕС", пишат "Техномаркет", "Технополис", "Зора", "Практикер", "Мосю Бриколаж", "Айко", "Юск", "Карпет макс", "Практис", "Хоммакс", "Дожмко", "Техмарт", "Декатлон", "Хиполенд", "Спортдепо", "Матстар", "Мания".

"Отбелязваме, че ние, големите търговци на нехранителни стоки, сме компании, които плащат данъците си в България, работят изцяло „на светло“ и осигуряват служителите си върху пълните им възнаграждения. Ние осигуряваме хиляди работни места и имаме немалък принос за запазване на икономическата стабилност в страната, поради което считаме, че наложената забрана следва да бъде незабавно преустановена или най-малко съобразена с търсената равнопоставеност на всички сектори", се споменава в писмото.

От веригите посочват и че ако ситуацията продължи така, е редно големите търговски вериги за нехранителни стоки да получат адекватна подкрепа от държавата, каквато досега не са получили.

"Според нас стъпки в правилна посока биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на нашите обекти и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 г.", пише в писмото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във