Банкеръ Daily

Общество и политика

Хиперинфлацията и БСП свалят Жан Виденов от премиерския пост през 1996 г.

Жан Виденов

На днешния ден през 1996 г. на 42-ия извънреден конгрес на БСП Жан Виденов обявява, че подава оставка като министър-председател на България.

Жан Виденов е премиер в периода между 25 януари 1995 и 13 февруари 1997 г. и председател на БСП от декември 1991 до декември 1996-а.  Той подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата оттогава е наречена на него „Виденова зима“.

След победата на БСП на парламентарните избори през 1994 г. Жан Виденов оглавява нейното правителство. Според представители на лявото крило на партията това довежда до победата на БСП в местните избори през 1995 година. Във външната политика започва отдалечаване от САЩ и сближаване с управляваната тогава от ляво правителство Гърция и Югославия, до степен че когато журналиста Велизар Енчев протестира по БНТ срещу твърденията на Слободан Милошевич в ООН за наличие на "сръбско малцинство" в България, той да бъде уволнен.

Според изследване на Института за пазарна икономика, некомпетентната финансова политика на този кабинет довежда страната до тежка икономическа криза. Привърженици на Виденов обясняват фалита на банките с тяхното източване по време на правителството на Любен Беров и на некомпетентната политика на БНБ по отношение на лева.

По времето на управлението на Жан Виденов изтича отсрочката за отлагане на погасяването на лихви по външния дълг, сключена от правителството на Филип Димитров. Виденов не успява да договори нова отсрочка, като същевременно България е неспособна да продължи плащанията по дълга, което води до спад в кредитния рейтинг на страната и начало на финансова дестабилизация.

През есента и зимата на 1996-1997 г. страната е в състояние на хиперинфлация. Средната работна заплата главоломно пада (по-късно, през февруари 1997 г., достига 5-6 щатски долара), което поражда недоволство и масови протести в големите градове. На 4 ноември 1996 г. 19 членове от ръководството на БСП отправят открито писмо с искане за оставка на Жан Виденов като министър-председател.

На 21 декември 1996 г., когато се провежда извънредния 42-ри конгрес на БСП, Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията тогава е избран Георги Първанов.

Оставката на правителството е гласувана на 28 декември същата година на извънредно заседание на 37-то Народно събрание. Опитите на БСП да състави нов кабинет срещат масови граждански протести, организирани от СДС.

След отстраняването му от ръководството на БСП Жан Виденов се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив.

Виденов дълго време бива приеман за „наивника“ в собственото си правителство, излъган от своите БСП приятели, но все пак до 2009 г. той остава в партията. През същата година обявява, че е напуснал БСП поради несъгласието си с политиката на нейното ръководство и на правителството на Сергей Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във