Банкеръ Weekly

Общество и политика

ХИМКО МЕЖДУ ТРАНС-А И ТРЕЙД-А

Г-н Димитров, какво наложи назначаването на прокурист в Химко - Враца?


- Управителният съвет реши да назначи прокурист на дружеството, за да имаме физическата възможност да се заемем с по-стратегически задачи. На г-н Семерджиев му е възложено оперативно да управлява дружеството и той ще се занимава с текущите неща. Досега г-н Семерджиев отговаряше за вътрешния пазар на комбината. Други смени в ръководните органи на Химко не са правени.

В средата на февруари Булгаргаз спря подаването на природен газ за Химко с мотива, че предприятието му дължи пари по минали доставки. Намери ли се решение на този конфликт?


- Ние не му искаме суровината на г-н Гегов, тъй като тя става все по-скъпа. Днеска чета по вестниците, че от 1 април ще има ново, двадесетпроцентно увеличение. Това, което искаме и за което вече имаме предварителна договореност с Булгаргаз, е те да транзитират и да ни продават осигурени от нас самите други количества газ при по-добри условия, които ще позволят на завода да работи.

А платихте ли старите си задължения, които според Булгаргаз към средата на февруари бяха около 7 млн. лева?


- Плащаме ги по малко.

Но в средата на февруари вие заявихте, че сте се споразумели да се разплащате с Булгаргаз в края на всеки месец. Значи ли, че договорките ви са се провалили?


- Не. Това споразумение си стои. Въпросът е, че по новите договорки ще имаме да плащаме малко. Тоест стойността на транзита и на печалбата, която се начислява по нормативни актове на Булгаргаз.

А кога все пак ще си платите старите задължения към Булгаргаз?


- Много бързо, след като заводът заработи. Иначе нищо не става. Химко в момента не работи. Работи само инсталацията за кислород и тече пускът на инсталацията за сероводород. Амоняк и карбамид не произвеждаме.

Доколкото разбирам, вниманието ви сега е изцяло ангажирано с уреждането на директни доставки от Газпром. В някои медии дори се появиха съобщения, че вече сте сключили такъв договор.


- Тази информация само отложи сделката, макар и със седмица-две. Изискването на нашите партньори от Газпром беше, докато не финализираме отношенията, да не се дава информация. Така че засега толкова по въпроса.

Много мастило се изписа около споровете за собствеността на Ай Би И Транс Ню Йорк и биографията на нейния президент Юрий Литвиненко... Какъв е вашият коментар по случая?


- Анализирайки ситуацията, мога да кажа, че просто на някой не му е изгодно Химко да работи. Защо е така? Пазарът на карбамид в последните години е много свит. В Черноморския регион се продават едни и същи количества. Ако Химко работи и произвежда нормално около 800 хил. тона на година, това означава, че някой друг ще продава с толкова по-малко.


Допреди да спре Химко поради скъпата газ, той работеше само за да работи. В същото време украинските производители на карбамид получават газа на цена 30 щ. долара за 1000 куб. метра и износителите от Украйна реализират огромни печалби от порядъка на 30 или 50 долара на тон. Това значи, че ако Химко работи, някой няма да спечели доста голяма сума. Тук ще спомена, че един от основните износители от Украйна, фактически на два от четирите украински завода, е Ай Би И Трейд. Значи всеки може да си представи за какво става въпрос.

Как ще коментирате появилите се информации, че Ай Би И Трейд е спечелила в САЩ дело за собствеността върху Ай Би И Транс Ню Йорк...


- Явно от Ай Би И Трейд имат връзка с хора в България, с които интересите им съвпадат. Колкото до делото, то още не е започнало. То ще се гледа през май тази година. Засега има само предварителни слушания.


Междувременно шефовете на Ай Би И Трейд са изкарали пак някаква заповед срещу Литвиненко. Защото, видите ли, той е свикал общо събрание на Химко за 28 март. Но това събрание са го обявили на 11 февруари хората на Ай Би И Трейд, фалшифицирайки дати, обстоятелства даже и печата на Химко. В документите ще видите, че то е свикано от Анатолий Тимофеев и Володимир Петров. Но те не са никакви в Химко от 6 януари. Тогава Врачанският съд е регистрирал новоизбраните управителни и надзорни органи. Още повече че те двамата се отказаха от участието си в управителния съвет още през декември 1999 година.

И все пак какви са отношенията между Ай Би И Транс Ню Йорк и Ай Би И Трейд? И вярно ли е, че Ай Би И Трейд е собственик на фирмата на Литвиненко, която пък е мажоритарен акционер в Химко?


- Това е абсолютно невярно. Ай Би И Трейд не фигурира между акционерите на Ай Би И Транс Ню Йорк. Може и да е имало някакви предварителни договорки Ай Би И Трейд да придобие акции, но това нищо не значи. По цял свят, за да притежаваш нещо, трябва да си платиш или да изпълниш други ангажименти. При учредяването на Ай Би И Транс Ню Йорк, което стана на 19 април 1999 г., Юрий Литвиненко предложи на собствениците в Ай Би И Трейд да придобият дял от новата фирма срещу ангажименти по приватизацията и обещание за доставка на природен газ. Тоест всички условия да работи проектозакупеният завод. Но впоследствие те се отказаха от всички ангажименти - отказаха да участват в приватизацията и се оказа, че не могат да решат проблема с доставките на природен газ.

А защо тогава претендират за собственост върху Ай Би И Транс Ню Йорк. Какви са аргументите им пред американския съд?


- Те твърдят, че нашата фирма носела име, близко до това на тяхната, и че по време на учредяването на Ай Би И Транс Ню Йорк Юрий Литвиненко е бил техен служител. (По това време той действително беше вицепрезидент на Ай Би И Трейд.) Те твърдят още, че са му поръчали да учреди новата фирма от свое име, но за тяхна сметка и затова тя им принадлежи. Но и тези твърдения са неверни. Аз съм виждал документи, че Литвиненко сам си е заплатил разходите по учредяването на фирмата. Като гледам действията на Ей Би И Трейд, смятам, че и те не са уверени, че ще спечелят каквото и да е дело в САЩ. Всички техни действия са насочени главно към това Химко да не работи. Както ви казах, те са пряко свързани с дейността на украинските производители на карбамид Донецки стирол и Куйбишевски азот, които са конкуренти на Химко.

Кои, ако не е тайна, са истинските акционери на Ай Би И Транс Ню Йорк?


- Сега акционери на Ай Би И Транс Ню Йорк са Юрий Литвиненко с 20% от книжата, Олег Ковальов - също с толкова процента, и кипърската компания Ай Ви Ес Ти Трейдинг - с 60 процента. Нейни собственици пък са руснаци, свързани с газовия бизнес, но засега не мога да ви дам повече подробности за тях.

Намирате ли връзка между конфликта ви с Ай Би И Трейд и ареста на Юрий Литвиненко преди около месец?


- Литвиненко бе арестуван на 7 февруари тази година на летище София. Но чак на 8 февруари българското бюро на ИНТЕРПОЛ пише писмо до прокуратурата, че той следва да бъде задържан, защото се издирва в Украйна. От същия ден е и постановлението за задържане на прокуратурата. Освен това прокуратурата е поискала от Украйна постановление за това, дали следва лицето да бъде екстрадирано. На 10 февруари пристига писмо от украинското бюро на ИНТЕРПОЛ, че Литвиненко не се издирва и следва да бъде освободен, което и се направи.


Аз не мога да отговоря кой организира всичко това, но целта беше той да бъде омаскарен.

Докъде стигнаха преговорите с Газпром и каква е позицията на Булгаргаз за участие в подобна схема?


- От Булгаргаз не възразяват и са потвърдили многократно желанието си да ни сътрудничат в тази схема. Имаме намерение да плащаме на доставчиците с карбамид по себестойност и при това положение ще свалим цената на газа с 20 и повече процента. Това е цялата философия.


Предварителното ни споразумение с Газпром за доставки на газ е още от декември миналата година. Предстои да уточним отношенията си с Овергаз, който е официален вносител.

Ще заработи ли Химко отново и кога?


- Твърдя с абсолютна сигурност, че ще работи. Сега плановете са да се възстанови производството и Химко да работи на печалба.

А спирането на производството не изнервя ли обстановката във Враца?


- Възможно е, но има един куп ремонтни работи и ще можем да подновим производството след седем-осем дни. Имахме готовност това да стане още на 1 март, но почнаха да излизат скрити аварии по инсталациите.


Досега престоят ни струва над 1 млн. щ. долара. С ремонтите ще приключим до края на седмицата. Но ако дотогава не решим проблема с доставките на газ и ако е вярно, че след 1 април цената му у нас ще скочи на 120 щ. долара за 1000 куб. метра, работата на Химко губи смисъл. При цена на газа от 100 щ. долара за 1000 куб. метра предприятието би губило 300 хил. щ. долара на месец. При ново увеличение на цената загубата ще стане 1.5 млн. щ. долара на месец. Но ако пък Химко не работи, за да не се превърне в гробница разходите са от 1.3 млн. щ. долара на месец.


Каре

3 септември 1999 година. Петдесет и седем процента от капитала на Химко са джиросани от Агенцията за приватизация на името Ай Би И Транс Ню Йорк срещу заплащане на касовата цена на сделката и поемане на част от старите задължения на дружеството. Досега валидността на приватизационния договор не е била атакувана в българско съдилище.

Средата на октомври 1999 година. В управителните и надзорните органи на Химко влизат представители на две американски компании - купувача Ай Би И Транс Ню Йорк и Ай Би И Трейд. През ноември партньорите завеждат един срещу друг дела в САЩ. Обект на спора е собствеността върху Ай Би И Транс Ню Йорк.

4 януари 2000 година. Главните акционери на Ай Би И Транс Ню Йорк решават да разчистят отношенията си с Ай Би И Трейд и освобождават от длъжност нейните представители, избрани в надзорния и управителния съвет на Химко след приватизацията му. От надзорния съвет са освободени свързаните с Ай Би И Трейд Алекс Рофт и Имре Пак. Надзорниците Юрий Литвиненко и съдружникът му в Ай Би И Транс Ню Йорк Олег Ковальов се оттеглят от ръководството на предприятието по своя инициатива. От управителния съвет на дружеството са отстранени Анатолий Тимофеев и Володимир Петров.


В новия управителен съвет на врачанския торов завод влизат Валентин Димитров, Мартин Макариев и Ивайло Иванов. За надзорници са избрани Стефан Ставрев като представител на държавата, Димитър Дацов и украинската гражданка Людмила Лиховска.

6 януари 2000 година. Врачанският окръжен съд вписва новите мениджъри на Химко.

7 февруари 2000 година. На софийското летище е задържан президентът на Ай Би И Транс Ню Йорк Юрий Литвиненко по сигнал на българското бюро на ИНТЕРПОЛ, че е издирван за измама в особено големи размери от украинските власти. На 11 февруари той е освободен по решение на Софийския градски съд. Основанието е, че заповедта за задържането му, издадена в Украйна, вече е отменена от местната главна прокуратура и той не подлежи на екстрадиране.

11 февруари 2000 година. Вече бившите членове на управителния съвет на Химко Анатолий Тимофеев и Володимир Петров изпращат до Държавен вестник молба да се публикува покана за общо събрание на дружеството на 28 март. В дневния му ред е предвидена нова промяна в надзорния съвет.

16 февруари 2000 година. Булгаргаз спира подаването на природен газ за Химко. Въпреки постигнатите още същите дни договорки предприятието все още не работи.

19 февруари 2000 година. Неизвестен засега професионалист прострелва тежко надзорника на предприятието Димитър Дацов.

22 февруари 2000 година. Свързаният със собствениците на Ай Би И Трейд мениджър Имре Пак завежда дело във Врачанския съд срещу регистрацията на новите управителни органи на Химко. На 2 март жалбата му е отхвърлена от съда като несъстоятелна.25 февруари 2000 година. Имре Пак подава оплакване до компетентния американски съд, че Юрий Литвиненко не е имал право да свиква общо събрание на Химко. Основание за иска е забраната за разпореждане с имуществото на Ай Би И Транс Ню Йорк, наложена му от съда след старта на делото за собствеността на неговата компания. Но е факт, че свикването на въпросното събрание е решено в отсъствието на Литвиненко и от нелегитимни лица - бившите членове на управителния съвет на дружеството Анатолий Тимофеев и Володимир Петров. Щатските магистрати все още не е дали становище по въпросната жалба.


Собствениците на Химко продължават да се чудят какво ли още ги очаква утре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във