Банкеръ Weekly

Общество и политика

ХИЛТЪН ЧАКА СТРОИТЕЛНА ВИЗА

Строежът на софийския хотел Хилтън започва до месец, заяви в края на миналата седмица председателят на Столичния общински съвет Антоан Николов. Проектът за новата туристическа атракция вече е внесен в Управлението по архитектура и градоустройство към Столичната община. До двайсетина дни се очаква обектът да получи виза за строеж, уточниха още от СОС.


Всъщност изграждането на Хилтън трябваше да започне преди няколко месеца, но протестите на различни групировки, идентифициращи се като заинтересовани за бъдещето на София еколози, отложиха началото.


Специална експертна група, назначена на 8 юни 1998 г. от столичния градоначалник Стефан Софиянски, в продължение на две седмици проверяваше основателността на гражданските притеснения.


За членове на работната комисия бяха привлечени 21 авторитетни специалисти в областта на екологията, геологията, градоустройството, архитектурата, както и уважавани преподаватели от специализираните софийски университети.


Строителството и функционирането на Хилтън няма да окаже отрицателно въздействие върху околната среда на столицата. Това е категоричната оценка, до която стигнаха експертите на свое заседание през миналата седмица. Освен зеления семафор пред строежа на хотела, групата специалисти светна с няколко препоръки по проекта и председателят на директорския борд на Компанията за луксозни хотели Антоан Николов, който обеща да се съобрази с предложенията.


Компанията за луксозни хотели, която е главен изпълнител на проекта Хилтън, бе създадена още през мандата на столичния кмет Александър Янчулев, който удари и първата копка на обекта. Ситуирането и проектирането на хотелската сграда бе извършено още преди пет години след провеждането на конкурс сред архитектурни колективи. Изборът на мястото за строеж на хотела още тогава бе съобразено с редица фактори и изисквания - както на веригата Хилтън, така и на общинските специалисти по градоустройство и инфраструктура.


Финансирането на тогавашния проект трябваше да се осъществи със съдействието на ЕБВР. По-късно обаче авторитетната банка се отказа от строежа с аргумента, че София няма нужда от такъв хотел. Така идеята нашата столица да се сдобие с нов елитен хотел, и то от веригата Хилтън се размина във времето.


Както заявиха сега от Компанията за луксозни хотели, петзвездният хотел трябва да бъде завършен в срок от 18 до 24 месеца. Сградата, която ще представлява разтворена книга, и целият комплекс около нея ще бъдат разположени на площ от около 10 хил. кв. метра. Хотелът ще има 256 стаи и ще предлага изискваните за неговата категория услуги.


Изграждането на това хотелиерско бижу ще се превърне в поредния столичен парадокс, тъй като първата копка е от времето на кмета Янчулев, основният строеж ще се извърши по времето на управлението на кмета Софиянски, а лаврите около новата придобивка най-вероятно ще обере следващият столичен градоначалник.


Осъществяването на сегашния проект Хилтън ще струва 46.7 млн. щ. долара, от тях 20.3 млн. щ. долара осигурява смесеното акционерно дружество Компания за луксозни хотели. Столичната голяма община участва с апортна вноска - терен от 10 дка, върху който ще бъде построена сградата. Оценката на земята е 4.4 млн. щ. долара, а това прави 21.64% от акционерния капитал на джойнтвенчъра. Френската Феал Ентернасионал, която е главен изпълнител, осигурява 8.2 млн. щ. долара, а Главболгарстрой участва с парична вноска от 3.7 млн. щ. долара. За първи път английската фирма Хилтън Интернешънъл, която по принцип се занимава с мениджмънта на хотелите от веригата, инвестира в подобен проект 4 млн. щ. долара. Всички вноски са внесени от съдружниците в компанията, твърди Антоан Николов. Това изявление през миналата седмица разсея предположенията на скептиците, че истинската причина за забавянето на строежа е липсата на пари. Всички вноски са внесени от съдружниците в компанията, заяви Антоан Николов.


Останалите 26.4 млн. щ. долара осигурява Световната банка чрез пакет от заеми. Основните кредитори на проекта са френската банка Сосиете Женерал, австрийската RZB и Холандската национална банка. Те осигуряват заем от 26.4 млн. щ. долара, чийто гарант е Световната банка. Заемът трябва да бъде върнат до 2013 г. при лихва LIBOR плюс 4.25 процента. Гратисният период е една година от датата, когато ще приключи строежът на хотела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във