Банкеръ Daily

Общество и политика

Хиляди смелчаги се хвърлиха за кръста на Богоявление

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден) и е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития.

Православната вяра обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е негов син.

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Вячеслав Борисов извади кръста за трети път от водите на Софийското езеро в жк. "Дружба". Мъжът е от София и участва за осма поредна година в изваждането на кръста на тържествения водосвет. Той пожела здраве и благополучие за всички и каза, че не е имал предварителна подготовка в плуването в студена вода.

В тазгодишният ритуал по изваждането на Светия кръст от водите на езерото в жк. "Дружба" са участвали 51 мъже, като най-възрастният от тях е на 77 години, а най-младият на 18 години.

За втора поредна година 23-годишният спортист Илиан Томанов хвана пръв и извади богоявленския кръст от р. Благоевградска Бистрица. В мразовития днешен Йордановден той спечели благородната битка в конкуренцията на около 70 млади мъже, които влязоха в ледената вода да спасяват светинята

23-годишния лейтенант в Алпийския полк в Смолян Димитър Панайотов извади богоявленския кръст кръст от заледените води на река Черна в Смолян.

Любослав Ганев, на 19 години, от Кюстендил улови Богоявленския кръст във водите на река Банщица в Кюстендил. Той пожела годината да бъде много успешна година за всички кюстендилци и всички да са живи, и здрави.

Студентът по геология Самуил Йошков на 23г. извади кръста на Богоявление в Монтана. Той стигна пръв до него от 17 смелчаци, хвърлили се в ледените води на езерото "Монтанезиум" в центъра на областния град. .

23-годишният Пламен Атанасов извади кръста от ледените води на Дунав в Русе. Общо 16 смелчаци се хвърлиха след Разпятието,

31-годишният Стефьон Гадьов от Свиленград надбори 86-има смелчаци и хвана кръста в ледените води на река Марица в Пловдив

Близо 80 човека тази година се престрашиха да скочат за кръста на празника Богоявление от Първа буна във Варна. Температурата на въздуха беше -2, а на водата около 5 градуса. Най-бърз се оказа 18 годишният Александър Матев от Варна

Facebook logo
Бъдете с нас и във