Банкеръ Weekly

Общество и политика

ХИЛАРИ КЛИНТЪН ЗАПОЧНА ДА ГУБИ СКОРОСТ

Сенатор Хилари Клинтън определено е жена със самочувствие и в това няма нищо лошо и неестествено. В последните дни обаче това качество й оказа лоша услуга. Бившата първа дама като че ли леко подцени своя тъмнокож опонент и съпартиец Барак Обама и това може да й струва скъпо. Въпреки всички очаквания, че прословутият супервторник - 5 февруари, ще посочи фаворита на Демократическата партия за президентските избори през ноември, възелът по-скоро се заплете допълнително. След новата поредица от щати, които гласуваха, изненадващо или не, сенаторът от Илинойс нанесе грандиозен удар и спечели лесно първичните избори от Потомак на 12 февруари. Г-жа Клинтън за първи усети ледената тръпка, че номинацията на демократите може би й се изплъзва. Политолозите побързаха да отбележат осмата поредна победа на Обама само в рамките на една седмица.
Барак Обама постепенно се утвърждава като водещия кандидат на демократите. Последните резултати реално увеличават шансовете му да се изправи срещу Джон Маккейн, който също спечели във Вирджиния, Мериленд и федералния окръг Колумбия. Една от причините за намаляването на подкрепата за Клинтън вероятно се крие в поредното прозорливо решение на Обама. Чернокожият сенатор уцели слабото място на опонентката си, като засили вътрешнополитическите критики към Хилари по линия на нейния съпруг. Обама посочи президента Бил Клинтън като главен виновник демократите да загубят властта задълго.
За първи път от началото на предизборната кампания Барак Обама изпревари Хилари Клинтън и по брой на делегатите, които ще го подкрепят на конгреса на Демократическата партия през август в Денвър, Колорадо. Според изчисления на американските медии, Обама вече е спечелил доверието на 1186 делегати, докато Клинтън има 1181. И двамата обаче са далеч от желаните 2025, които да ги посочат като кандидат-президент за изборите през ноември. От предизборния щаб на сенатор Клинтън се надяват да компенсират изгубените си позиции чрез големи победи в Тексас и Охайо на 4 март. Инерцията, която Обама продължава да набира, може реално да осуети тези планове.
Хилари Клинтън определено има сериозни поводи за притеснения, които далеч не се изчерпват с поредицата загуби. Вирджиния и Мериленд по принцип са благодатна територия за Обама - тукашните избиратели не крият пристрастията си към тъмнокожия политик. Той се представи добре сред всички демографски групи, което може да го изведе в позицията на водещ кандидат на Демократическата партия. Показателен фактор за хода на надпреварата е фактът, че Обама вече започна да печели гласове и сред най-запалените досегашни поддръжници на Клинтън.
Решителните победи на сенатора от Илинойс над колегата му от Ню Йорк увеличиха и без това високото напрежение в кампанията на бившата първа дама. Нещо повече, сега тя е изправена до стената и е заплашена от пряка елиминация в навечерието големия финал. Г-жа Клинтън едва ли може да се надява на нещо повече от почетно поражение в щатите Уисконсин и в родния за Обама Хавай. Хилари няма повече право на поражения и се нуждае от задължителни победи не само в Охайо и Тексас, но и в Пенсилвания. Политолози изчислиха, че г-жа Клинтън трябва да си осигури 56 процента от оставащите делегати. Тя показа признаци на тревога. Неспособна да спре възхода на своя съпартиец, Хилари Клинтън потърси причината в ръководителя на собствения си щаб Пати Солис Дойл и го смени.
По същото време в лагера на републиканците цари относително спокойствие. Изявеният фаворит Джон Маккейн затвърди допълнително преднината си. Нещо повече, въпреки повечето прогнози ветеранът от Виетнамската война показа, че има реални сили да обедини разединената си партия. Маккейн се нуждае от едва 300 гласа, за да си гарантира номинацията на републиканците. Математически е невъзможно бъдещето му да бъде променено от продължаващия да се състезава Майк Хъкаби. Само грандиозен скандал около сенатора от Аризона може да възстанови шансовете на опонента му от Арканзас и да върне Хъкаби в борбата. За да се класира за големия финал през ноември, той ще трябва да спечели почти всичките оставащи делегати, което са преценява като невъзможна мисия. Засилват се обаче спекулациите, че Хъкаби продължава участието си, за да принуди Маккейн да му предложи вицепрезидентския пост.
Републиканците отлично разбират, че противоречията при демократите им предоставят златна възможност. Майк Хъкаби беше неколкократно притискан от видни фигури в републиканския лагер да отстъпи, подобно на Мит Ромни, за да не изсмуква излишно силите и ресурсите на партията си. Опитният Джон Маккейн побърза да насочи вниманието си към подобряване на отношенията с недоволните консерватори и към откриване на същинската предизборна кампания с остра критика към опонентите си от Демократическата партия. В настоящия момент само един човек стои между ветерана от Виетнам и поста президент на Съединените щати - този, който ще избере на финала Демократическата партия. Маккейн има огромно предимство пред опонентите си, защото разполага с няколко месеца за подготовка за финала, докато Клинтън и Обама се изтощават взаимно.
В предизборната надпревара индиректно се включи и настоящият президент Джордж Буш. Държавният глава призова консервативното крило на Републиканската партия да се обедини около кандидата й, но без да споменава конкретно име. Все още е твърде рано президентът да подкрепи официално даден претендент за изборите. Той обаче едва ли желае да повтори съдбата на баща си, който предаде ключовете за Белия дом на демократ. Затова и започва да подгрява дясното крило в партията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във