Банкеръ Daily

Общество и политика

Херо Мустафа: След щурма на Капитолия САЩ ще излязат по-силни и по-мъдри

Херо Мустафа

Американският посланик у нас Херо Мустафа направи официално изявление по повод щурма на  Капитолия от поддръжници на Доналд Тръмп.

Според нея 6-и януари е мрачен ден за САЩ, а сцените във Вашингтон са насилствен опит за подкопаване на демократичния процес. 

„Винаги съм се гордяла със силата на американската демокрация и мирният преход във властта, посредством честни избори, е в сърцето на тази демокрация. Шести януари беше мрачен ден за Съединените щати. Ужасните сцени във Вашингтон, на които станахме свидетели, бяха насилствен опит да се подкопае нашия демократичен процес. Това беше погрешно и не показва това, което сме”, написа Мустафа в позиция, публикувана във Фейсбук.

Тя бе категорична, че се присъединява към лидерите от целия политически спектър в САЩ и по света в заклеймяването на размириците. 

„Свободата на словото и правото на сдружение са изключително важни и ние продължаваме да подкрепяме мирните протести като ключов принцип на демократично изразяване. За щастие, посегателството над нашия храм на демокрацията – сградата на Капитолия в САЩ, беше предотвратено и тези, които участваха в този криминален акт, ще бъдат преследвани от закона. Нашите законодатели се върнаха веднага на работа и потвърдиха резултатите от демократичните ни избори”, пише в изявлението.

„Президентът Тръмп каза, че на 20 януари ще има плавен, нормален и безпроблемен преход на властта към новоизбрания президент Байдън. Демокрацията надделя. Аз съм благодарна за голямата подкрепа от страна на българите, които споделят нашето виждане, че демокрацията е процес, който зависи от силни институции и от хора, имащи куража да ги защитават пред лицето на всяко предизвикателство. Съединените щати ще излязат по-силни и по-мъдри след този тест за нашата демокрация. Тези от нас, които вярват в демокрацията – в САЩ, в България и по целия свят, трябва да препотвърдят своя ангажимент винаги да я ценят и защитават”, завършва Херо Мустафа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във