Банкеръ Daily

Общество и политика

Херо Мустафа иска закон за опазването на медиите от външен натиск

Медийната грамотност трябва да се преподава в училище от най-ранна възраст. Това е едно умение, което служи на всички ни през целия ни живот, обяви американският посланик Херо Мустафа, която взе участие в конференция, организирана от Фондация „Фридрих Науман”.

"Технологиите ни помагат да разпространяваме информация, да участваме в културната взаимосвързаност без да се налага да бъде на същото място... В този смисъл ние живеем в един по-добър свят", смята американският дипломат.

По думите й обаче глобалното разпространение на информацията с висока скорост крие и редица рискове и опасности, защото същата технология, която подхранва иновациите и улеснява сътрудничеството, може да генерира и фалшиви новини и да разпространява дезинформация.

„Днес е лесно човек да има достъп до новини, но всички трябва да знаем кога става дума за лъжи, за слухове, за теории на конспирацията. При съвременните технологии всичко това се разпространява като вирус. За това наша отговорност и цел е да направим така, че бъдещите поколения да се научат да различават истината от измислицата, да разпознават дезинформацията и заплахата, която тя представлява, както и да подкрепят онези, които насърчават прозрачността“, обясни посланик Мустафа, цитирана от БГНЕС.

Според нея социалните медии са удобна почва да разпространяване на фалшива информация. В същото време независимите медии играят най-важната роля за формирането на гражданско общество, както и че са част от неформалното образование на хората. 

"Един жизнен частен медиен сектор, един жизнен сектор на публичните медии, са от огромно значение на демокрацията. Важно е да пазим медиите от външен натиск. Това трябва да залегне в закона и всеки опит да се урони тази независимост или да се концентрират медиите в ръцете на неколцина силни личности отваря вратата за последващо отслабване на тези важни пазители на обществения интерес", обобщи американският посланик в България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във