Банкеръ Daily

Общество и политика

Хелзинският комитет се съмнява, че Гешев е достатъчно запознат с правото

Българският хелзинкски комитет отправи десет въпроса към единствения номиниран за следващ главен прокурор и настоящ заместник на Сотир Цацаров Иван Гешев. Организацията ще зададе тези въпроси на насроченото за следващия четвъртък изслушване на Гешев от пленума на Висшия съдебен съвет.

Адв. Адела Качаунова, директорка на Правната програма на БХК, изпрати до Висшия съдебен съвет становище за кандидата за следващ главен прокурор.  Документът се състои от три части — относно процедурата, относно кандидата, както и десет въпроса, които да му бъдат поставени по време на предстоящото му изслушване. С него се дава отрицателна оценка както на качеството на процедурата до момента, така и на кандидата. 

Според становището качеството на процедурата е ниско. Това е така на първо място поради самия факт на номиниране на един-единствен кандидат за поста, което не може да гарантира качество на избора и оставя съмнения за прозрачността му. На второ място тази оценка е обоснована с ниското обществено доверие към процедурата и кандидата, принос за което има институционалното поведение до момента — както стремежът кандидатът да е само един и без конкуренция, така и необичайната активност по предоставяне на становища в негова подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да предоставят становища. По отношение на кандидата становището е, че той не демонстрира познаване или зачитане на основните принципи на правото, на конституционното право и на правата на човека. Освен това той публично е демонстрирал подигравателно отношение към гражданските организации, работещи за защита правата на човека.

Въпросите, които БХК иска ВСС да постави на изслушването на Гешев, са насочени към изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата Колеви срещу България, Великова срещу България, Ленев срещу България и Димитър Митев срещу България; изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за изпълнението на изискванията на Стокхолмските директиви на ЕС; както и за борбата срещу престъпленията, мотивирани от предразсъдъци („престъпленията от омраза“). 

С пълното становище на БХК можете да се запознаете тук. ♦

Facebook logo
Бъдете с нас и във