Банкеръ Daily

Общество и политика

Хелзинският комитет се оплака, че няма достъп до психиатриите

Побои с тояги, връзвания със синджири и други жестоки практики в психиатричните заведения бяха огласени в евродоклад от 2020 г.

Министерството на здравеопазването не допуска представители на Българския хелзинкски комитет до психиатричните болници. БХК има достъп до затворите, но не и до тези социални заведения от 2014 година насам. Това обясни пред БНР председателят на БХК Красимир Кънев.

„При всеки министър след Москов сме правили такива опити и всички те са били неуспешни. Там положението е по-лошо, отколкото в затворите“, изтъкна той.

„Аз не мога да си представя затворник да бъде връзван със синджир“, допълни той, визирайки „побои с тояги, връзвания със синджири и т.н.“, каквито практики в психиатричните заведения бяха огласени в евродоклад последно през 2020 г.

Кънев вижда една от причините в ниското заплащане и липса на мотивация у служителите, а втората – в отдалечеността и изолирането на психиатричните болници, „това, че те са много встрани от очите на всички нас, по-затворени от самите затвори“.

Красимир Кънев определи като парадокс възможността представители на Българския хелзинкски комитет да могат да влизат на места, където хората са лишени от свобода по наказателен ред, но не и възможността да посещават места, където хората са лишени от свобода, защото са болни. 

Той изрази опасения, че Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията през март ще направи второ публично изявление срещу България, което по думите му „би било ужасно“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във