Банкеръ Daily

Общество и политика

Хеликоптери на САЩ ще прелетят над България на 24 и 25 юли

На 24 и 25 юли около 10 хеликоптера от състава на 101-ва бойна авиационна бригада на Армията на САЩ се очаква да изпълнят полетен план от Александруполис, Гърция, в посока  Румъния.

На път за Румъния, между 08.00 и 18.00 ч., е планирано хеликоптерите да прелетят над  България и да направят технически престой на полигон. При полетите ще се изпълнят всички стандартни процедури за намаляване нивото на шума, съобщи Министерство на отбраната.

Ведомството съобщи още, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще присъстват утре, 24 юли, на официалната церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 142-ри випуск "Добруджански" на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново. Тържествената церемония ще се състои на ритуалния плац в Университета. На нея ще бъдат връчени и свидетелствата на кадетите от Професионалния сержантски колеж.

През настоящата учебна година НВУ завършват 91 курсанти, обучавани по 15 военни специализации. На всички тях ще бъде присвоено първо офицерско звание „лейтенант” и ще получат образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Първенец на випуск „Добруджански” е лейтенант Давид Енчев -специализация „Разузнаване”. Той завършва със среден успех от курса на обучение „Отличен“ 5.77 и от държавните изпити „Отличен“ 6.00.

83-ма са кадетите, завършващи Професионалния сержантски колеж. Отличник на випуска в дневната форма на обучение е младши сержант Стефан Хаджидимов, а в задочната форма - младши сержант Мария Танева.

Уважаеми колеги, церемонията по присвояване на първо офицерско звание ще започне в 10,30 ч. на ритуалния плац на НВУ във Велико Търново. Представителите на медиите, които желаят да отразят събитието, ще бъдат допускани в НВУ на 24 юли от 10 ч. на КПП-Изток.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във