Банкеръ Daily

Общество и политика

Хасан Адемов: Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите заслужава внимание

Председателят на ресорната социална комисия и член на ДПС Хасан Адемов определи предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите като справедлива мярка, която заслужава внимание, но все пак изисква сериозен финансов ресурс.

Припомняме, че след завръщането си в парламента, след 3-месечен бойкот БСП внесе социален пакет от промени в законодателството, който включва намаляване на ДДС-то на храните, данъчни облекчения за млади семейства, преизчисляване на пенсиите и увеличение на енергийните помощи.

Според Адемов подобна мярка би струвала годишно между 600 и 700 млн. лева на бюджета на Държавното обществено осигуряване. За идеята за намаляване на ДДС върху храните на 5 процента, той предположи, че БСП са се заразили от ДПС, тъй като непосредствено след евроизборите от ДПС също предложиха намаляване на ДДС върху хляба на 5 на сто.


Председателят на социалната комисия настоя за широка обществена дискусия за данъчноосигурителния модел в страната и припомни, че от ДПС са едни от авторите на сегашния данъчен модел. Той допълни, че намаляването на ДДС означава намаляване на приходите от данъци. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във