Банкеръ Daily

Общество и политика

Хасан Адемов: Най-благоприятно е да избираш по-добрия вариант непосредствено преди пенсиониране

В доклад за състоянието на пенсионните системи в Европа на институт на Европейската федерация на инвеститорите и потребителите на финансови услуги системата за втора пенсия, за която се осигуряват родените след края на 1959-та година български граждани, се определя като провал. Вместо да умножат парите от направените от хората вноски, частните фондове са ги намалили, се твърди в документа.

"Докладът е смущаващ, но не е ясна методиката, по която се анализират данните", каза пред БНР д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната Комисията по труда, социалната и демографска политика. Той уточни, че когато се сравняват частните пенсионни системи в ЕС, трябва да има унифицирана методика, а „за такава трудно можем да говорим, поне по информация на частните пенсионни дружества“.

Частните пенсионни дружества убедено твърдят, че доходността по индивидуалните партиди е положителна, отбеляза Адемов.

Частните пенсионни дружества се съгласяват с това номиналната стойност на осигурителните вноски да бъде запазена в момента, в който ще започнат да плащат. Така че изводът, който е направен в този доклад, на практика ще увисне, след като този текст бъде приет в Народното събрание“, изтъкна Хасан Адемов. Той заяви още, че трябва ясно да се каже и дебело да се подчертае, че пенсионният доход от частните фондове е допълващ и не може да бъде сравняван с основния пенсионен доход от първия стълб – държавното обществено осигуряване (ДОО).

Едва 12 хиляди души от първата „кохорта“ от близо 200 хиляди бъдещи пенсионери, които първи ще получат и втора пенсия, са прехвърлили като осигурени лица средствата си от индивидуалните партиди в частен фонд към държавното пенсионно осигуряване. Срокът за прехвърлянето е бил удължаван трикратно, но много хора не са се информирали и не са успели да направят прехвърлянето, припомни д-р Адемов.

„Ако тези лица са се осигурявали върху реални доходи над средния осигурителен доход, ако през всичките 18 години (от началото на действието на втория стълб – бел. ред.) не са имали прекъсвания в осигуряването, и ако този коефициент на редукция бъде реално изчислен, това означава, че двете пенсии могат да бъдат по-големи от една. Но ако не бъдат решени тези въпроси, тогава вероятността двете пенсии да бъдат по-малки от една, получавана от държавното обществено осигуряване, само и единствено, е по-голяма“, обобщи Хасан Адемов. По думите му най-благоприятно би било този, при който всеки да има възможност непосредствено преди пенсионирането си да избере най-добрия за него вариант.

„Това е предложение на КНСБ и предложение на частните пенсионни фондове – ако в момента, в който се пенсионираш, на базата на информиран избор дали пенсията от частен пенсионен фонд плюс пенсия от ДОО са по-големи от пенсията, ако я получаваш само от ДОО, тогава ще имаш възможността да имаш право на избор“, поясни д-р Хасан Адемов.

При подобно положение обаче според него възниква въпросът „дали няма да са облагодетелствани тези, които са се осигурявали върху по-ниски доходи“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във