Банкеръ Weekly

диплома

Харвард отново е №1 сред бизнес колежите

Топуниверситети създават елита

Най-елитните бизнес университети постилат червения килим към големите пари само за избрани щастливци, преминаващи жестоката кандидатстудентска цедка. Веднъж дипломирали се, възпитаниците им се превръщат в най-желаните кадри за всички авторитетни бизнес институции и компании. Още от колежанските скамейки бъдещите специалисти са преследвани от местни, регионални и глобално представени работодатели, готови да извадят големите пачки и да ги инвестират в младите и креативни мозъци. С ярко изразен международен профил най-добрите бизнес университети привличат предимно свръхподготвени кандидати с рекордни оценки на комплексния тест GMAT, отлични препоръки и разностранни таланти. Прекрачилите вратите им студенти, изучаващи счетоводство, финанси, маркетинг, човешки ресурси или мениджмънт, автоматично се сдобиват с железни визитки. Веднага след като вземат тапията си, много от тях започват работа за огромни заплати и с времето се издигат до позициите на влиятелни бизнес лидери.


Въпреки че елитните образователни институции традиционно са концентрирани в Северна Америка, в частност САЩ, все по-голям престиж придобиват европейските и азиатските висши училища. В класацията на сайта topmba.com над 25 хил. работодатели от целия свят са класирали по множество показатели 39-те най-реномирани университета за бизнес. Петнадесет от тях са разположени в Щатите, седем са канадски, по три са във Великобритания и Испания, следват Франция, Сингапур и Швейцария с по два, в Германия, Италия, Ирландия, Дания и Индия могат да се похвалят с по едно топучилище. По отношение на признанието и интереса към кадрите им


три институции изпреварват конкуренцията

nbsp;


с поне една дължина. Това са Харвард, ИНСЕАД - Франция, и Лондонският бизнес колеж.


Легендарният Харвард е основан в град Кеймбридж, щата Масачузетс, през далечната 1636 г., което го прави най-старото висше училище в САЩ. Носи името на английския пастор Джон Харвард, създал библиотеката с 4000 подарени от него книги и дарил огромната за онова време сума от 779 лири стерлинги, колкото струва половината от собствеността на университета. През вековете Харвард е контролиран от различни религиозни, политически и философски течения, а международното му признание идва през ХХ век. Бизнесколежът на Харвард е една от 11-те автономни академични сгради, в които около 2400 професори, лектори и инструктори обучават над 20 хил. студенти от различни нива и специалности. Харвард винаги е бил синоним на бизнес. Това е най-богатият университет в света, като през 2011-а състоянието му е оценено на 32 млрд. долара. Неслучайно той е наричан университет за милиардери - цели 62-ма от най-богатите хора в света са негови възпитаници. Освен това Харвард може да се похвали, че е дал път в живота и кариерата на осем американски президенти и 75 Нобелови лауреати. Сред възпитаниците му са Теодор и Франклин Рузвелт, Джон Кенеди, Ал Гор, Джордж Буш-младши, Бил Гейтс, президенти на Колумбия, Чили, Коста Рика, Мексико и Тайван, израелският премиер Бенямин Нетаняху, писателят Уилям Бъроуз, актьорите Натали Портмън, Ашли Джъд и Мат Деймън, дори създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг. Възпитаниците на Харвард се реализират на 100% и след дипломирането си получават средни годишни заплати от 122 хил. долара.


Френският частен университет ИНСЕАД, познат повече като Европейски институт по бизнес администрация, е създаден през 1957-а. За сравнително краткото си съществуване, освен централния кампус край Париж, той вече е открил филиали в Сингапур и емирството Абу Даби, както и изследователски център в Израел. В ИНСЕАД


се учи по утвърдени и одобрени от бизнеса

nbsp;


програми, а големите компании често изпращат там най-талантливите си служители, гласени да заемат ръководни постове. Над 9500 студенти от 120 държави всяка година посещават курсовете и програмите на университета. Предлагат се 80 избираеми дисциплини в сферите на счетоводство и контрол, науката за правилния избор, икономика, политика, предприемачество и семеен бизнес, маркетинг, организация и стратегия, технологии и оперативен мениджмънт. Показателно за качеството на обучението е, че преминалите го през 2010-а са се реализирали в компании и финансови институции като Гугъл, Джонсън енд Джонсън, Барклийс Кепитъл, Лореал, Самсунг, Голдмън Сакс, Морган Стенли и Бостън консултинг груп. Една от патентованите марки на училището са игровите бизнес симулации и динамичните анализи, широко използвани в класните стаи. ИНСЕАД има много добре развита алумни асоциация, сред най-известните членове на която са председателят на Банк ъф Скотланд сър Филип Хемптън, изпълнителният директор на Ллойдс Банкинг Груп Антонио Осорио, барон Робърт Гилеспи и собственикът на корпорацията Русский Стандарт Рустам Тарико. Випускниците на университета също до един намират добре платена работа със средна заплата 123 хил. долара на година.


Лондонският бизнес колеж е важна част от Юнивърсити ъф Лондон и предлага следдипломни програми в областта на финансите и мениджмънта. Това е един от най-труднодостъпните университети, като само около 1000 души от 130 държави годишно се дипломират. Централният кампус на колежа, намиращ се в известния лондонски Риджънт парк, е истинско архитектурно бижу. Великолепната фасада на два етажа, украсена с 26 коринтийски колони, е проектирана от архитекта Джон Неш през 1822 г. и се отличава с 10-те си заострени купола. Най-известната и добре котираща се програма на университета е магистърската степен по бизнес администрация, обучението за която продължава между 15 и 21 месеца. Сред клиентите за кадрите на Лондонския бизнес колеж са авторитетни имена като Джей Пи Морган, Барклейс, Дойче Банк, БНП Парибас, Америкън Експрес, Шел, Пепсико и много други. Оттам са излезли съоснователят на Кепитъл Уан Найджъл Морис, председателят на Маркс и Спенсър сър Ричард Грийнбъри, шефът на директорския борд на О2 Сър Дейвид Аркулус и още безчет политици, бизнесмени, банкери и финансисти. Начинаещите дипломанти, излезли от колежа, получават средно 118 хил. долара за година.


Йерархията сред най-добрите американски университети отдавна се е установила сред бизнес елита. Вратите на големите компании винаги са отворени за възпитаници на престижните Келъг скул ъф мениджмънт, Нортуестърн юнивърсити или Станфорд. Американските колежи поддържат


високо ниво със средно 700 точки

nbsp;


на GMAT, на което от европейските елитни вузове отговаря само ИНСЕАД. Дипломантите на елитните училища в САЩ и Канада правят средно 101 100 долара на година срещу 109-те хиляди долара за европейските им конкуренти. От друга страна, икономическата криза сериозно размести образователните пластове на Стария континент и към върха по престижност на обучението се изкачиха швейцарските АйЕмДи и Санкт Гален. Оксфорд и испанските институции отстъпват позиции за сметка на ирландските Тринити МБА, Юнивърсити ъф Дъблин и Тринити колидж. Най-високи заплати се радват завършилите АйЕмДи - 130 хил. долара, следвани от ИНСЕАД със 123 хиляди и Санкт Гален -120 хил. долара.


В Азия най-авторитетни са ИНСЕАД - Сингапур, Индийският институт по мениджмънт и Бизнес училището към Националния университет на Сингапур. Стартовите заплати на завършилите ги обаче са далеч по-ниски и варират между 60 и 80 хил. долара. Индийските бизнес училища пък са известни с недостижимите от никого оценки (между 767 и 780 точки) на студентите си в тестовете по математика. Заради академичната си интелигентност те преминават далеч по-съкратени курсове на обучение - средно две години, отколкото европейските и американските им колеги.


nbsp;


nbsp;


Любопитни факти за най-добрите колежи:- Австралия няма нито един бизнес колеж, класиран сред първите 39, въпреки че има най-много представители сред първите 100 на световната университетска ранглиста. Великобритания пък има цели четири вуза, попадащи в глобалната първа десетка на най-добрите висши училища в света;- Най големи заплати - 144 хил. долара, получават дипломиралите се в австралийския Макуари Юнивърсити, следвани от тези в британския Уаруик (137 хиляди) и Станфорд - 127 хиляди;- Харвард е най-харесван от работодателите в три направления, Станфорд и МИТ в по две, а Уортън е 'b91 във финансите;- Нито един университет от Африка, Средния изток или Латинска Америка не попада сред отличниците;- Най-добрият бизнес колеж в Африка е Университетът в Кейптаун (ЮАР), а в Латинска Америка лидер е мексиканският ЕГАДЕ-Технолоджико де Монтерей;- Сред най-добрите 27 европейски бизнес университети личат имената на два гръцки и по един унгарски и полски;- Въпреки солидната репутация на учрежденията дипломантите на АЛБА бизнес скул и Атинският икономически и бизнес университет печелят едва между 30 000 и 43 000 долара за година. Това обаче е далеч по-добра заплата от 7000-те хил. долара, които получават завършилите Американския университет в Кайро;- Американският университет Вирджиния Дардън скуул ъф Бизнес е лидер по високи заплати (140 хил. долара) сред най-бързо развиващите се бизнес училища, колкото печелят и възпитаниците на Влерик Льовен Гент мениджмънт скул в Белгия;- Сред най-добрите регионални бизнес училища попада Кипърският университет, гарантиращ годишна заплата от 40 хил. долара;- Два от най-проспериращите бизнес колежи се намират във френския град Гренобъл;- Най-добрият испански колеж е ИЕ бизнес скул, получаващ 100% признание от работодателите;- Станфорд печели битката за най-иновативен бизнес колеж.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във