Банкеръ Daily

Общество и политика

Хартиени рецепти до 31 май

Хартиени рецепти ще се издават и обработват до 31 май, съобщиха от пресслужбата на Националната здравноосигурителна каса.

В днешния брой на Държавен вестник са обнародвани измененията в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Не по-късно от 1 юни то трябва да става само с електронни рецепти. Хартиените, издадени от 1 до 6 май включително, се изпълняват по досегашния ред.

От здравната каса са информирали регионалните си подразделения да запознаят своевременно договорните си партньори - лекарите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и работещите в аптеките.

Е-рецептите бяха въведени през януари. Амбицията на властите у нас беше до началото на май те да бъдат тествани и да важат заедно с хартиените, за да може междувременно да се отстраняват възникналите грешки. Срокът за премахване изцяло на хартиените рецепти бе 1 май. В крайна сметка стана ясно, че нито лекарите, нито аптеките са напълно готови за тази стъпка. 

Здравните власти съобщиха, че към момента изпълнителите на медицинска помощ изпитват трудности при тази адаптация и имат нужда от допълнително време, за да надградят медицинския си софтуер. В тази връзка предложиха възможността за издаване на рецепти на хартиен носител да се удължи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във