Банкеръ Daily

Общество и политика

Харта обединява лекари и пациенти за контрол на хипертонията

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Очаква се здравната кауза да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българското население из цялата страна. Инициативата се организира от експертен съвет от лекари, членове на Българската лига по хипертония (БЛХ). Председател на експертния съвет и на професионалната организация е проф. д-р Арман Постаджиян.

За да се постигне целта за контрол на артериалното налягане на българите, БЛХ разработи документа – Харта. Тя е официално споразумение, което освен да обединява, предлага разумни предписания за навременна и по-ранна диагностика и лечение. От друга страна, създава професионална и лична ангажираност за промяна на лошата статистика за смъртност сред диагностицираните пациенти. Хартата ще бъде подкрепена от поредица инициативи, информационни и обучителни кампании за придържане към добрите и доказани терапии за лечение на хипертония – както при лекуваните пациенти, така и при пациенти с недоказана хипертония.

Експертите анализират стресиращите данни, според които България заема челни позиции по сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания като последица от недиагностицирана и недостатъчно прецизно лекувана хипертония.

Според проф. д-р Постаджиян „Статистиката показва, че около 45% от хипертониците у нас успяват да постигнат контрол, което е резултат на правилните грижи, предписания и продължително лечение от страна на нас, лекарите, както и на дисциплината и положените усилия на пациентите. По-малко от половината диагностицирани обаче системно проследяват кръвното си налягане, поради липса на двустранна комуникация, дисциплина и отговорност. Ако лечението е непостоянно и по-ниско от 50 %, тогава се повишава рискът от сърдечно-съдови заболявания“. Проф. Постаджиян добави също, че контролът на артериалното налягане у дома е от съществено значение за превенция на риска от усложнения на сърдечно-съдовите заболявания. По този начин, пациентът партнира на лекуващия лекар в контрола  на хипертонията,  но е важно измерването да се извършва правилно с подходящ апарат и изисквания към заобикалящата среда, психическо състояние и много други фактори.

Според данни, цитирани от  проф. д-р Йото Йотов, в резултат от неспазване на терапията, рискът от инсулт е 22%, а липсата на постоянство води до 41% загуба на артериалния контрол, докато 28% е рискът от инсулт и с 15% повишен риск от миокарден инфаркт. Съществен фактор за неефективна терапия при пациентите е увеличаването на броя на таблетките в терапевтичния режим.  

Едновременно с неприятните статистически данни, водещите кардиолози анализират и начините за справяне със ситуацията. Обучението на медицински специалисти, подобряването на ангажираността на пациентите, по-добър контрол на артериалното налягане, ранно диагностициране и превенция, са част от стратегически начертаните действия в Хартата, за да се подобрят показателите в национален план и да се удължи животът на българите в период на намалени посещения при лекаря поради пандемичната ситуация. Информираността за контрол на артериалното налягане трябва да започне още в ранна възраст, за да се предотвратят бъдещи усложения, още повече към момента 50 % от децата в България страдат от затлъстяване.

Отправен бе и призив към лекарската общност да се стопира инерцията в лечението на артериалното налягане. Също така се коментира и по-често да се контролира терапията, за да се избегне неефективност при някои пациенти, при които се налага по-навременна промяна на терапията в рамките на 2 години.  

„Контролът на артериалната хипертония в България ще достигне до още по-добри нива, благодарение на съзнанието на младите хора, които са склонни да реагират навреме и да търсят повече информация за лечението си.“, споделя мнение проф. д-р Тишева. „От друга страна контролираните хипертоници не бива да разчитат на един вид лечение в продължителен период от време. Необходимо е да посещават лекаря си регулярно, за да се прецизира или променя терапията своевременно според състоянието на пациента“, подчертава един от водещите кардиолози в страната.

Придържането към терапията и спазването на подходящи хранителни режими и балансиран начин на живот имат не само здравословна, но и икономическа полза за пациентите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във