Банкеръ Weekly

Общество и политика

Хареса ли Борисов ген. Мутафчийски за президент

Шефът на Националния оперативен щаб е една възможност да бъде изтикан неудобният Румен Радев от „Дондуков“ 2.

Догодина ни предстоят два вида избори – парламентарни и президентски. И ако премиерът Бойко Борисов не пропуска нито една възможност да си направи пиар дори в тази обстановка на извънредно положение, то проблемът с избора на кандидат за президент на ГЕРБ тепърва предстои. Още повече, ако приемем за чиста монета неколкократните твърдения на самия Борисов, че няма да се кандидатира за поста на държавния глава и не това е мечтата му.

За десетгодишното управление на ГЕРБ на лидера на партията на два пъти се наложи да номинира кандидат за държавен глава. Първият опит през 2011 г. може да се приеме за успешен, но под едно леко условие, защото инерцията от парламентарните избори две години по-рано, когато ГЕРБ спечели разгромна победа над БСП и останалите партии, все още беше достатъчно силна. А и да не забравяме, че Росен Плевнелиев - по онова време най-рейтинговия министър в първия кабинет на Бойко Борисов, спечели пред Ивайло Калфин с минимална разлика.

Съвсем отделна тема е какъв президент след това беше Плевнелиев и доколко обувките, в които го навряха, му бяха по мярка.

Колкото до номинацията през 2016-а на ексшефа на парламента Цецка Цачева, тя бе абсолютно неудачна. Самият Борисов си призна по-късно за „грешката Цецка“, но тогава всъщност нямаше избор. След като някои хора, като вицепремиера Томислав Дончев и столичния кмет Йорданка Фандъкова (и двамата с относително висок рейтинг), отказаха тази номинация, лидерът на ГЕРБ трябваше да избира между себе си и Цачева, при все че нея и част от членовете и симпатизантите на партията му не харесваха. ГЕРБ загуби тези избори, но

Борисов получи полезен урок

– какви личности за държавен глава припознават българските граждани. И сега кризата с коронавируса му отвори неочаквана възможност да подбере такъв човек.

След като оглави Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса, директорът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски влезе във фокуса на общественото внимание. Всекидневните брифинги на щаба го направиха неотменна част от ежедневието на доста от уплашените и затворени зад стените на домовете си българи (докато други избягваха тези стресови "срещи"). Така или иначе, той първо стана герой на социалните мрежи, в които се нароиха безброй колажи с неговата строга физиономия и неизменна военна униформа. След това "зае центъра" и на медиите, някои от които веднага видяха в негово лице подходящия кандидат за президент на ГЕРБ. Изглежда подобни мисли се въртят и в главата на Бойко Борисов.

А и защо не? Военен, генерал, със сериозна професия – коремен хирург, спасявал човешки животи както у нас, така и на мисии в Афганистан. Улегнал, разумен, стегнат в изказа... Достоен конкурент на военния пилот, също с богата биография, който в момента е президент на страната – Румен Радев. А и армията, както знаем, държи едно от първите места по доверие в социологическите проучвания.

Освен това, поради важната роля, която Мутафчийски играе в борбата с коронавируса,

рейтингът му се изстреля почти до небето.

Надмина и този на министър-председателя, и на действащия държавен глава. Това може би предизвика известна ревност у премиера, само че в името на детронирането на неудобния му Радев, сигурно би го преглътнал.

Социологическите проучвания спорят за точния процент на одобрение към Мутафчийски, но са единодушни в едно – той е най-харесваната публична личност в момента и политическият му потенциал е неоспорим при създалата се ситуация. Паралелно някои агенции отбелязват и спада на доверието към президента Румен Радев през изминалите седмици заради конфронтацията му с Бойко Борисов за рестрикциите по време на извънредното положение.

“Българското общество харесва генерали - до този извод сме стигнали отдавна. Вижда се, че ген. Мутафчийски много бързо се позиционира в публичното пространство и много бързо хората повишиха доверието си в него. Убедена съм, че той ще получи покана, за да бъде издигнат за президент, но дали ще я приеме - не се знае. Той до сега не е проявявал подобни амбиции. Мисля, че би било логично ГЕРБ да го покани за надпреварата другата есен“, коментира социоложката Евелина Славкова от изследователски център "Тренд".

Да, българинът харесва генерали всякакви,

но тук наистина има един тънък момент

- дали Мутафчийски ще приеме подобна покана от Борисов и ГЕРБ? Защото е едно да си изключителен лекар и хирург, който тежи на мястото си и е уважаван в своите среди, и съвсем друго да се преквалифицираш в политик. За тази сфера се искат специфични качества, а и насила не става. Вече имаме пример за президент, когото кандидатираха почти насила в последния момент и който така и не успя да се ориентира до края на мандата си. Не помогна и почукването по челото от страна на партийния му лидер.

Неотдавна в телевизионно интервю Мутафчийски каза, че няма политически амбиции, ама знае ли човек - до президентските избори има още много време.

Иначе и според политолога Първан Симеонов ген. Венцислав Мутафчийски "има безспорни качества на комуникатор". Генералът и като лекар, и като военен, и като мениджър на тази кризисна ситуация обикновено плаши, играе "лошото ченге", за разлика от Борисов, който е "доброто" - по-мек, компромисен, балансиран. Същевременно Симеонов обръща внимание, че за първи път в телевизионно участие преди няколко дни генералът е казал: справяме се, т.е. мерките работят, а това вече е мотивационна реч, която повече подхожда на политик.

"Той досега имаше речи, в които плаши, което е добър комуникационен похват. Сега за първи път чух мотивационна реч, т.е. малко така с моркова. Така че има качества, но не бива да забравяме нещо много важно. Това, което виждаме в социологическтите проучвания, е ситуационна оценка за справяне с тази ситуация. Политическият рейтинг е съвсем друго нещо", отбеляза политологът. В този ред на мисли е твърде рано да се говори за такива неща, като евентуални президентски кандидатури. Още повече, че насред тази криза до известна степен е и леко кощунствено. "Това е разговор за утре", категоричен е Симеонов.

И действително, моментът никак не е подходящ за политическо говорене и засега всички тънки сметки се правят под сурдинка. Но че кризата с коронавируса ще промени политическата ситуация както у нас, така и по света, няма никакво съмнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във